Franky en Coen bakken jaar later nog friet in Oekraïne: 'Niet los te laten'

24 februari 2023 om 18:50 • Aangepast 7 maart 2023 om 02:04
nl
Toen Franky en Coen een jaar geleden met hun frietkar richting Oekraïne gingen, hadden ze waarschijnlijk niet gedacht dat het hun nieuwe thuisbasis zou worden. De mannen uit Helmond en Waspik rijden af en aan naar het oorlogsgebied. En ook nu zijn ze daar weer friet, frikandellen en kroketten aan het bakken.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

“Als je het één keer gedaan hebt, wordt het iets moois wat je niet meer los kunt laten”, vertelt Coen van Oosten. "Ja, elke keer als we naar huis gaan willen we toch weer naar hier", vult Franky van Hintum aan. "Als je gezien en gevoeld hebt hoe blij mensen zijn met een frietje en onze steun, dan blijf je dat doen.”

"We hebben nu een groot budget, dus dat willen we goed besteden."

Iedere dag bakken ze tweeduizend porties friet en snacks voor de plaatselijke bevolking en militairen. Maar dat is niet het enige. Dankzij Franky en Coen is er in een ziekenhuis in Kiev een nieuwe operatiekamer geopend. “We zijn veel in de media geweest en daardoor krijgen we heel veel donaties", zegt Coen. "We hebben nu een budget dat groter is dan alleen friet bakken, dus dat willen we goed besteden,” aldus Franky.

"Voor sommigen is het de eerste keer in lange tijd dat ze een warme maaltijd hebben.”

Franky en Coen gingen eerst alleen naar de grens bij Polen, maar inmiddels rijden ze het hele land door. Franky: “Op veel locaties is de stroomvoorziening beperkt, waardoor ze vaak niet kunnen koken. Dus voor sommigen is het de eerste keer in lange tijd dat ze een warme maaltijd hebben.” Vrijdag zijn ze nog in Boetscha, maar dit weekend rijden ze verder het land in, waar het nog extremer is. “Het is echt heel erg nodig, dus we blijven het doen.”

LEES OOK: Franky en Coen gaan met een frietkar naar de grens van Oekraïne met Polen

Franky en Coen zijn nog lang niet klaar met hun frietbakmissie (Foto: Raymond Merkx).
Franky en Coen zijn nog lang niet klaar met hun frietbakmissie (Foto: Raymond Merkx).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!