Nepbankmedewerkers maken tientallen slachtoffers: vrouw (21) aangehouden

1 maart 2023 om 10:18 • Aangepast 10 maart 2023 om 02:02
nl
Een vrouw van 21 is dinsdag in een huis in Nistelrode aangehouden in een grote zaak waarin nepbankmedewerkers volgens de politie meer dan vijftigduizend euro hebben buitgemaakt. De nepbankmedewerkers maakten tientallen slachtoffers. Behalve de vrouw in Nistelrode werden ook drie mannen van 19 en 22 in Rotterdam aangehouden. De vier worden door de politie gekoppeld aan zeker achttien zaken van bankpasfraude.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De politie vermoedt dat de in Nistelrode aangehouden vrouw degene is die de vaak oudere slachtoffers telefonisch benaderde. "We vermoeden dat ze honderden mensen heeft gebeld", zegt een woordvoerder. "Dat gebeurde vooral vanuit hotels en airbnb's." Wat volgens haar opvalt, is de 'gewetenloosheid' waarmee de groep te werk ging. "Echt met het doel om mensen angst aan te jagen om ze vervolgens zogenaamd te helpen."

De politie startte een onderzoek nadat er kort na elkaar meerdere aangiftes binnenkwamen van slachtoffers die waren opgelicht nadat ze waren gebeld door een zogenaamde medewerker van de bank. Opvallend was dat de slachtoffers in eerste instantie allemaal uit een bepaalde wijk in Rotterdam kwamen.

'Slinkse trucjes'
Op slinkse wijze wisten de nepbankmedewerkers het vertrouwen te winnen van de slachtoffers. Er zou iets mis zijn met hun rekening en er moest snel worden gehandeld. De nepbankmedewerker ’hielp’ de slachtoffers en zou de rekening blokkeren. Vervolgens werd verteld dat de bankpassen vervangen moesten worden. De oude passen werden opgehaald en in sommige gevallen werd gezegd dat de slachtoffers de bankpas konden doorknippen.

Ook kregen de slachtoffers 'een code'. Deze code had degene die de bankpas op zou komen halen ook. Het cijfer zou zijn bedoeld als controle zodat het slachtoffer zeker wist dat de pas gerust konden worden afgegeven. “Allemaal slinkse trucjes om het vertrouwen van de slachtoffers te winnen en hen te overtuigen de bankpas en pincode af te geven", zegt een bij het onderzoek betrokken rechercheur over de werkwijze van de criminelen.

Bankrekeningen geplunderd
Na het afgeven van de bankpas werden korte tijd later de bankrekeningen van de slachtoffer geplunderd bij een pinautomaat. Ook werd er op kosten van de slachtoffers geshopt bij verschillende winkels.

In het onderzoek zag de politie meerdere keren dezelfde verdachten op bewakingsbeelden. Zo wisten rechercheurs de identiteit van de pinners te achterhalen en de vier verdachten aan te houden. Zij worden nu gekoppeld aan achttien zaken, maar het vermoeden is dat zij veel meer slachtoffers door het hele land hebben gemaakt.

De vier, onder wie de vrouw die in het huis in Nistelrode werd aangehouden, zitten vast en worden verhoord. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. De vrouw van 21 heeft volgens de politie geen vaste woon- of verblijfplaats, maar het vermoeden bestaat dat ze al langer in het huis in Nistelrode verbleef.

LEES OOK: Vrouw van over de 100 in de val gelokt door oplichtster van 21

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!