Actievoeren in je vrije uren, want patiënten mogen niet de dupe worden

1 maart 2023 om 17:16 • Aangepast 10 maart 2023 om 02:02
nl
Zo'n honderd personeelsleden van het Anna Ziekenhuis in Geldrop hebben woensdagmiddag actie gevoerd voor een betere cao. Ze gingen zitten in de hal van het ziekenhuis en hielden een korte protestmars door het centrum. Gestaakt werd er niet. Alle mensen die meeliepen, deden dat in hun vrije tijd. Ze willen niet dat de patiënten de dupe worden van hun protestactie.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Dat het water de zorgmedewerkers aan de lippen staat, blijkt uit de grote opkomst. Hun werk doen ze meestal nog steeds graag, maar de slechte beloning en arbeidsvoorwaarden zijn ze helemaal zat.

Een van de actievoerders is Linda de Ronde, die al zestien jaar als verpleegkundige in het Anna werkt. Zij wil, net als alle anderen meer loon.

De werkgevers willen maar vijf procent loonsverhoging geven, maar de vakbonden eisen tien procent. Voor mensen in de zorg is het niet zo makkelijk om actie te voeren, omdat ze hun patiënten niet in de steek willen laten: "De werkgevers maken op die manier misbruik van ons", zegt Linda.

De sit down actie in de hal van het ziekenhuis (Foto: René van Hoof)
De sit down actie in de hal van het ziekenhuis (Foto: René van Hoof)

Tijdens de protestmars door het centrum van Geldrop steken veel voorbijgangers hun duim omhoog als steunbetuiging: "Ze hebben groot gelijk. Met corona hebben ze keihard moeten werken en nog steeds trouwens. Laat de overheid maar eens met extra geld komen", zegt een oudere vrouw die de actievoerders voorbij ziet lopen.

Ook andere toeschouwers vinden dat de zorgmedewerkers groot gelijk hebben dat ze in actie komen voor een beter loon.

"Voor de oudere collega's zijn het tempo en de werkdruk veel te hoog."

Maar het gaat niet alleen om geld, zegt actievoerder Marco. Hij werkt als assistent op de operatie kamers: "Het gaat er ook over dat voor de oudere collega's het tempo en de werkdruk veel te hoog zijn, waardoor veel van hen afhaken. Daardoor komen we nog meer handjes tekort aan bed. We moeten steeds harder lopen, maar op een bepaald moment gaat het gewoon niet meer."

Verpleegkundige Ad van Overdijk is een van de organisatoren van het protest. Hij ziet dat het werken in de zorg steeds onaantrekkelijker wordt door de slechte beloning en arbeidsvoorwaarden. En dat terwijl er nu al een groot tekort is aan mensen die in de zorg willen werken. Volgens Ad is deze actie nog maar het begin. Later deze maand wordt er echt gestaakt voor een betere cao in maar liefst vijftig ziekenhuizen. Het personeel draait dan zondagsdiensten.

De protestmars door Geldrop
De protestmars door Geldrop

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!