Verwaarloosde honden bij fokker in Deurne: 'Verwondingen en schurftmijt'

2 maart 2023 om 11:50 • Aangepast 10 maart 2023 om 02:03
nl
De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft afgelopen vrijdag 21 honden meegenomen bij een hondenfokker in de gemeente Deurne. De dieren waren ernstig verwaarloosd. Dat meldt de dienst in een persbericht. Het gaat om chowchows, waarvan de helft puppy's. Inspecteurs troffen honden aan met verwondingen en verschillende infecties.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Vrijwel alle dieren hadden een vervilte vacht, veel gebitten waren verwaarloosd. Een aantal honden had met elkaar gevochten en had daardoor verwondingen en ontstekingen. Ook waren er veel ziektes onder de honden zoals luchtweginfecties, darminfecties en schurftmijt. Een hond had koorts en bleek een baarmoederontsteking te hebben.

Tachtig andere honden zitten nog wel bij de fokker. Ook voor deze dieren geldt dat de gezondheid, verzorging en huisvesting onder de maat is. "Samen met een dierenarts zijn de honden bekeken en is besloten om de dieren die er het slechtst aan toe waren meteen mee te nemen", vertelt woordvoerder Jelko de Ruijter van de Landelijke Inspectiedienst.

De dieren die zijn meegenomen worden opgevangen op een geheime plek. Daar worden de beesten ook verzorgd. De kosten daarvan zijn voor de fokker.

Eerder fokkerij in Veldhoven
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bepaalt nu welke lasten hij krijgt opgelegd. Hij moet de situatie zo snel mogelijk verbeteren. Binnen een aantal weken volgt opnieuw een controle. De man krijgt ook een proces verbaal van de politie, waarna ook het Openbaar Ministerie zich over de zaak zal buigen.

De man wordt gezien als broodfokker, dat betekent dat hij de honden fokt om geld mee te verdienen. Hij heeft al vaker broodfokkerijen gehad, onder meer in Veldhoven. Hij kreeg op zijn eerdere locaties al procedures aan z'n broek waarna hij vervolgens verdween om in een andere gemeente opnieuw te beginnen, zo valt te lezen in het persbericht.

Tijdens een eerder bezoek aan de fokker had de man de administratie van de dieren al niet op orde, denk aan paspoorten en inentingsbewijzen. Op dat moment was de situatie in de paardenstallen nog niet zo slecht dat er ingegrepen moest worden, aldus De Ruijter.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.