Serieverkrachter niet gevonden, geen groot DNA-verwantschapsonderzoek

4 maart 2023 om 06:15 • Aangepast 14 maart 2023 om 02:03
nl
In een jarenlang heimelijk stamboom- en dna-onderzoek naar duizenden mannen in De Kempen is het de politie niet gelukt een serieverkrachter te vinden. De man sloeg tussen 1989 en 2010 zeker twaalf keer toe, vooral in de omgeving van Valkenswaard, Veldhoven en Waalre. Grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek komt er definitief niet.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Bij de selectie van zaken waarbij grootschalig DNA-onderzoek wordt ingezet, wordt bijvoorbeeld gekeken naar de kans op succes of eventuele verjaring in dit soort onderzoeken", legt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie uit. Het gaat namelijk om een omvangrijk en kostbaar gebeuren.

Daarom wordt zo'n grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek slechts in enkele gevallen ingezet. "De afgelopen jaren vooral in moordzaken. In deze zaak is van tientallen mannen DNA afgenomen in de hoop de dader te vinden. Tot nu toe zonder succes. Maar het spoor blijft in de databank en wordt met grote regelmaat vergeleken met andere sporen, ook in de toekomst. Van een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek is tot op heden om meerdere redenen afgezien in deze zaak. Hierbij speelt verjaring een rol en andere vormen van DNA-onderzoek die worden toegepast. Om tot een oplossing te komen blijven wij daar op inzetten, nu en in de toekomst."

Valkenswaards of Riethovens dialect
Dankzij de slachtoffers kent de recherche wel veel details van de verdachte. Hij is blank, tussen de 1,70 en 1,80 meter lang, heeft een Valkenswaards of Riethovens dialect, zou inmiddels tussen de 55 en 60 jaar oud zijn, droeg destijds werkschoenen, had een onverzorgd uiterlijk, vermoedelijk blond of rossig haar, ruwe handen en stonk naar zweet, sigaretten en drank. In 2006 zou hij kalend zijn geweest.

Zijn slachtoffers zeggen dat hij een niet al te intelligente indruk op hen maakte.

Zeer goed DNA-spoor
De eerste verkrachting vond plaats in mei 1989. Twee jongen vrouwen werden toen op de Luikerweg in Valkenswaard in de nachtelijke uren slachtoffer van een onbekende man. Het bleek een begin van een reeks verkrachtingen en aanrandingen in de regio. In 2010 vond de laatste verkrachting plaats die vermoedelijk aan de man te linken valt.

De man liet na drie verkrachtingen een zeer goed DNA-spoor achter. Het ED mocht jaren achter de schermen meekijken bij het cold case-onderzoek.

Uitgebreid stamboomonderzoek
Eind 2015 selecteerde de politie 2400 mannen uit Valkenswaard en Bergeijk die ten tijde van de eerste verkrachting in mei 1989 in die omgeving woonden én tussen de 16 en 35 jaar oud waren. Zonder hun medeweten zocht de politie via uitgebreid stamboomonderzoek van al die mannen naar familieleden met DNA in de justitiële databank. Dat lukte in vijfhonderd gevallen. Het Nederlands Forensisch Instituut keek vervolgens of het daderspoor matchte met het DNA van een van die families. Dat leverde niets op.

Daarnaast richtte de recherche zich in een ruimer zoekgebied op nog eens vijfhonderd mannen uit de omgeving van Eersel en Waalre. Dit waren personen die opvielen door tips of door hun zeden- en geweldsverleden. Zij werden op dezelfde manier via stamboom- en DNA-onderzoek onder de loep genomen. Ook tevergeefs.

LEES OOK:

Serieverkrachter in de Kempen: DNA-onderzoek onder 65 mannen levert niets op

Serieverkrachter in omgeving van Valkenswaard: dit heeft hij op zijn kerfstok

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!