Verliezen met 13-0 heeft ook zijn voordelen: 'Kan verbindend werken'

4 maart 2023 om 12:19 • Aangepast 14 maart 2023 om 02:02
nl
De moed hoeft de spelers van FC Den Bosch nog niet in de schoenen te zakken volgens sportpsycholoog Joost Pluijms. De club verloor vrijdagavond met zeer pijnlijke cijfers van PEC Zwolle: 13-0. Maar dat is geen reden voor paniek: verliezen kan namelijk positief zijn voor het teamwerk. "Erger kan het waarschijnlijk niet worden."
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

"De grootste vernedering van mijn loopbaan", zo beschreef de Bossche aanvaller Danny Verbeek de horrorwedstrijd van vrijdagavond. Een gevoel dat veel sporters na een verlies hebben, weet sportpsycholoog Joost. "Ik spreek altijd van een 24-uurs regel. Direct na een wedstrijd zijn sommige spelers boos en andere weer heel gelaten, dat verschilt per karakter. Belangrijk is hoe een team de dag erna met het verlies omgaat."

"Blijf niet te lang in teleurstelling hangen."

Zoals iedere tegenslag in het leven, kan een verloren wedstrijd dan ook hard aankomen. "Er zit een verschil tussen pijn en lijden. Na een nederlaag mag je het gevoel van pijn best een paar dagen vasthouden, maar als je blijft hangen in lijden kan dat funest zijn voor een teamprestatie."

Toch kan een flinke nederlaag een team ook ten goede komen. "Het kan verbindend werken. Slechter kan het waarschijnlijk niet worden. Als spelers samen leren relativeren en na één of twee dagen reflecteren op hun prestaties kunnen ze op basis van teamwaarden zoeken naar verbeterpunten. Dan moeten zij ook zeker niet vergeten naar het positieve kijken: wat gaat er wel goed dit seizoen?"

"Onderlinge relaties beïnvloeden prestaties."

Relaties tussen spelers en een staf kunnen van invloed zijn volgens Joost. Het bestuur van FC Den Bosch liet eerder weten het contract van trainer Jack de Gier niet te verlengen na dit seizoen. "Of dit momenteel invloed heeft op de spelers durf ik niet te zeggen, maar dat onderlinge relaties tussen spelers en de staf belangrijk zijn voor prestaties is duidelijk. Duidelijke doelen en rollen per speler en een heldere strategie helpen ook."

De sportpsycholoog is van mening dat mentale begeleiding in het voetbal net zo normaal is als andere vormen van trainen. "Voetbalclubs bieden steeds vaker mentale ondersteuning aan voor spelers, maar vaak gebeurt dat pas als het niet zo lekker gaat. De brand wordt dan achteraf geblust, fijner is het als je juist op mentaal vlak ontwikkelt als het goed gaat, dan is er meer ruimte. Fysiek en tactisch trainen spelers zich elke week, laat dat mentaal ook gebeuren."

"Een échte Bosschenaar staat áltijd weer op."

De nieuwe algemeen directeur van FC Den Bosch, Tommie van Alphen, kwam zaterdagmiddag met een statement na aanleiding van de 13-0 nederlaag.

"De nederlaag was FC Den Bosch onwaardig", benadrukt hij. Maar er is een plan voor de toekomst. "Er is ook de overtuiging dat we met een aantal aanpassingen grote stappen kunnen zetten. Maar ja, heel eerlijk, we moeten van ver komen (...). Onverschilligheid en berusting zijn onze grootste vijand. Deze nederlaag overwinnen we door ‘m te overstijgen. Om een positieve draai te geven aan deze teleurstelling hebben we elkaar nu nodig. De berichten die ik krijg van supporters dat zij er gewoon weer zullen zijn bij de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht, dat zij het team blijven steunen, dát is de energie die we nodig hebben! Vrijdag in Venlo komt de eerste herkansing om te laten zien wat we waard zijn, wie we zijn. Misschien hebben we er meer dan een nodig. Maar een échte Bosschenaar staat áltijd weer op. Dat zal nu niet anders zijn."

LEES OOK: FC Den Bosch beleeft ‘grootste nachtmerrie’ en verliest met 13-0 van PEC

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!