Julia heeft een passie die niet veel jongeren hebben

5 maart om 11:23 • Aangepast 14 maart om 02:01
nl
Voor de 19-jarige Julia Goets uit Reek kan een droom uitkomen. Ze is namelijk kandidaat bij de komende waterschapsverkiezingen. Jongeren en waterschapsverkiezingen lijkt geen voor de hand liggende combinatie. Julia ziet dat anders: “Ik hoor het wel vaker, maar het is juist heel belangrijk.”
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Julia wil het interview doen in Beek en Donk. Daar is de Waterpoort van De Peel. Ze wil juist op deze plek uitleggen waarom het waterschap zo belangrijk is. “Door de klimaatverandering zijn er steeds meer hele droge en hele natte perioden. Hier wordt water vastgehouden. In droge tijden kan het water dan weer verdeeld worden onder de boeren in de omgeving."

Ze heeft dan ook een passie voor water. Julia doet de opleiding watermanagement en is voor het CDA kandidaat in waterschap Aa en Maas. “Mijn vriendinnen verklaren me af en toe voor gek”, lacht Julia. “Ik mag dan ook niet te veel over water praten. Hoewel stiekem leer ik ze best veel over het waterschap.”

"Ik leerde hoe leuk water is."

“Als kind was ik nog niet zo veel met water bezig”, vertelt Julia verder. “Water was er altijd. Ik woon vlakbij Keent.” Het dorp kreeg in 1995 nationale bekendheid, omdat het werd geëvacueerd tijdens de overstroming van de Maas.

“Toen ik vijftien was werd ik jeugdbestuurder van Waterschap Aa en Maas. Daar leerde ik veel over water en het waterschap en hoe leuk dat is”, zegt ze. Daarna werd ze jeugddijkgraaf van Nederland. “Je bent dan vooral bezig om jongeren bij het waterschap te betrekken.”

"Er zitten veel te weinig jongeren in het bestuur."

De waterschapsverkiezingen zijn niet de meest sexy verkiezingen. “Dat snap ik wel, maar er zitten veel te weinig jongeren in het bestuur”, zegt Julia. “Er is weinig aandacht voor. Je ziet het bijna nooit op het nieuws. En dat terwijl het zo belangrijk is. Iedereen maakt elke dag gebruik van het waterschap. Het waterschap zuivert rioolwater, zorgt voor onze droge voeten en voor genoeg water in sloten en beken.”

Het is niet zo dat Julia zich alleen bezig houdt met water. “Ik ga gewoon nog elke zaterdagavond uit of naar feestjes”, lacht ze. “Maar ja, water is ook gewoon een heel leuk onderwerp.”

De waterschapsverkiezingen zijn 15 maart tegelijk met de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!