Politiek wil actie in Roosendaalse probleemwijk na schietpartij

5 maart 2023 om 15:00 • Aangepast 14 maart 2023 om 02:01
nl
"Je schrikt elke keer als er zoiets gebeurt", zegt fractievoorzitter Christian Villée van coalitiepartij GroenLinks. Hij reageert op de schietpartij die vrijdag op klaarlichte dag in de Roosendaalse wijk Kalsdonk plaatsvond. "Dat dit hier in Roosendaal gebeurt", verzucht hij. "En het gekke is dat ik helemaal niet een gevoel van onveiligheid heb als ik door de wijk fiets."
Profielfoto van Mariëlle Bijlmakers
Geschreven door

De schietpartij gebeurde vrijdagmiddag. Een bewoner van de tegenoverliggende flat filmde het voorval: het zag eruit als een scene uit de misdaadserie Undercover. Een stuk of vijf mannen troffen elkaar op de Philipslaan, er volgde wat trek- en duwwerk waarna er drie schoten klonken. De mannen sprongen vervolgens in verschillende auto's en scheurden weg. Eén persoon raakte gewond, een Roosendaler van 19. Op de achtergrond waren al politiesirenes te horen.

"Vreselijk dat dit soort uitingen van agressie hier plaatsvinden."

Villée noemt de problematiek in Roosendaal complex. "Het is een enorme knoop van oorzaken die we moeten ontwarren. En dat kost tijd. Het is vreselijk dat dit soort uitingen van agressie hier plaats vinden."

De politicus windt er geen doekjes om. "Er wonen hier relatief veel mensen die buiten de boot vallen", gaat hij verder. "We trekken veel laaggeschoolde mensen aan. De HBO'ers trekken weg, die gaan studeren in Eindhoven en Tilburg en komen niet meer terug. De groep die het niet lukt om te slagen is bij ons best groot en zij vormen een makkelijke prooi voor criminele organisaties."

"De wijkagent is niet zichtbaar genoeg."

Hij zoekt de verklaring ook in een tekort aan politiemensen. "Ze zijn niet zichtbaar genoeg in de wijk. Ze hebben zoveel subtaken die ze moeten uitvoeren dat een wijkagent amper herkenbaar op straat kan zijn"

De leider van GroenLinks in Roosendaal ziet graag een wijkraad in Kalsdonk komen, die geld en mogelijkheden krijgt om zaken ook echt voor elkaar te krijgen . "We moeten mensen vooral meer inspraak geven in hun wijk, hen erbij betrekken en zo de structuur in de wijken verbeteren. Ik hoop dat we de chaos die Roosendaal nu uitstraalt, een ander beeld kunnen geven. We willen inwoners een gevoel van veiligheid geven, maar dat is iets van de lange adem."

LEES OOK:

Beelden van schietpartij Roosendaal op klaarlichte dag, gewonde 19 jaar oud

Schietpartij onder balkon van Marja: 'Ik zat op de eerste rang.'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!