PSV wint met hangen en wurgen van RKC

5 maart 2023 om 16:25 • Aangepast 14 maart 2023 om 02:04
PSV heeft met 1-0 gewonnen bij RKC. In een attractieve wedstrijd was een doelpunt van Johan Bakayoko genoeg om de drie punten mee te nemen naar Eindhoven. PSV mag dus blijven dromen over de titel.

Het enige Brabantse onderonsje in de Eredivisie was zeer aantrekkelijk. RKC, de verrassende nummer acht op de ranglijst, maakte het PSV, dat teleurstellend vierde staat, lastig.

Al na enkele minuten kon Juriën Gaari de thuisploeg met het hoofd op voorsprong zetten. Het was een waarschuwing die PSV serieus nam want daarna namen de Eindhovenaren het initiatief.

Blessure De Jong
Met de minuut werd de druk wat groter en moest doelman Etienne Vaessen zich steeds vaker manifesteren. Dat deed de RKC-goalie meer dan uitstekend. Een antwoord op een volley van Johan Bakayoko had de Bredanaar alleen niet. Vanuit een scrimmage kwam de bal voor de voeten van de Belg die niet twijfelde en de 1-0 hard binnenschoot.

In de tweede helft kantelde de wedstrijd. RKC kreeg twee grote kansen via Thierry Lutonda en Michiel Kramer en jaagde op de gelijkmaker. Waar bij PSV Luuk de Jong geblesseerd uitviel ging de ploeg van Joseph Oosting met vier aanvallers in het veld vol op de aanval.

En dus bleef RKC ook kansen krijgen. Oud-PSV’er Florian Jozefzoon kreeg een kwartier voor tijd de grootste nadat Julian Lelieveld alle tijd en ruimte kreeg om een voorzet te geven. PSV zette daar zeer matig voetbal tegenover en werd nauwelijks nog gevaarlijk in de tweede helft.

Sprankje hoop
Het piepte en het kraakte bij PSV maar het bleef overeind. Door de overwinning in Waalwijk behoudt de Eindhovense ploeg nog een sprankje hoop op de titel. Het zag eerder dit weekend Feyenoord en AZ al winnen. Het verschil met de koploper uit Rotterdam is zes punten. Volgende week wacht in eigen huis SC Cambuur.

RKC heeft voor volgende week een uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles op de rol staan. Spelers en staf van de Waalwijkse formatie hadden het gevoel dat er meer in had gezeten. "Je maakt het een topclub als PSV erg lastig", zei trainer Joseph Oosting na afloop. "Ik vond ons de eerste helft niet sterk maar als je de kansen in de tweede helft ziet, maken wij meestal wel een goal. Vandaag helaas niet."

De trainer aan de andere kant kon alleen maar tevreden zijn na de eerste uitzege van 2023. Ruud van Nistelrooij: "Natuurlijk zit dat in je hoofd. Maar vandaag zag ik een elftal dat wist dat we moesten winnen om aansluiting te houden. Dat hebben we gedaan, een geslaagde middag dus."