Robin Groos stapt uit sterrenrestaurant Eden: 'Mezelf uit het oog verloren'

6 maart 2023 om 16:59 • Aangepast 15 maart 2023 om 02:00
nl
Robin Groos sleepte in 2020 nog een Michelinster binnen voor restaurant Eden in Valkenswaard, maar nu heeft de ondernemer besloten om zijn kindje uit handen te geven. Hij stopt en zijn compagnon Herman Cooijmans gaat alleen verder. "Alles moest steeds groter en beter en daardoor ben ik mezelf uit het oog verloren", zegt Robin.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

In 2019 opende hij als gastheer en wijnkenner samen met chef-kok Cooijmans restaurant Eden. Hun kookstijl bleek zo goed dat ze binnen een jaar al de hoogste onderscheiding binnensleepten: een Michelinster. "We waren hartstikke blij natuurlijk", zegt Robin. "Maar al snel daarna kon ik zelfs die niet meer waarderen. Voor mij leek het alsof iedereen om me heen dat geflikt had en ikzelf niet."

"Mijn drive kwam niet vanuit passie, maar vanuit overcompensatie en prestatiedrang."

Robin, nu 29, kwam al op jonge leeftijd in de horeca terecht. Op de middelbare school spijbelde hij om in een café te gaan werken en uit alle complimenten die hij kreeg haalde hij energie. "Ik ben heel perfectionistisch en wil altijd maar blijven gaan. Nu ben ik erachter gekomen dat die gedrevenheid niet vanuit mijn passie, maar vanuit overcompensatie en prestatiedrang kwam. En daardoor raakte mijn balans tussen werk en privé steeds verder uit zicht."

Als hij eigenaar van het restaurant zou blijven zou Robin naar eigen zeggen niets los kunnen laten. Daarom heeft hij besloten om er een punt achter te zetten. "Hoe moeilijk ook, want Eden is voor mij echt een kindje. En het is een hele onnatuurlijke beslissing, want ik ben alleen maar gewend om voor de zaak te kiezen."

"Ik sluit niet uit dat ik ooit weer iets nieuws begin."

De komende maanden blijft Robin nog bij Eden werken totdat zijn plek is ingevuld. Daarna gaat hij bij collega's aan de slag in de keuken. "Ik sluit niet uit dat ik ooit weer iets nieuws begin, maar dan wordt het kleinschaliger en persoonlijker. Waarbij ik de balans kan houden."

LEES OOK: Hoe restaurant Eden binnen een jaar een Michelinster veroverde

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.