Jongeren zijn steeds vaker te zwaar: 'Komt niet alleen door de ouders'

9 maart 2023 om 17:39 • Aangepast 18 maart 2023 om 02:03
nl
Steeds meer jongeren kampen met overgewicht en obesitas. Een groot probleem dat niet zomaar opgelost is, zegt hoogleraar en kinderarts Anita Vreugdenhil. "Iedereen die een rol speelt in het leven van een kind, moet meehelpen", legt de hoogleraar uit.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Jongeren tussen de 13 en 17 kunnen binnenkort voor een maagverkleining terecht bij het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Het gaat dan om jongeren bij wie alles al is geprobeerd om het overgewicht aan te pakken, maar zonder resultaat.

Het aantal jongeren met ernstig overgewicht neemt al jaren toe. Volgens kinderarts en hoogleraar Vreugdenhil heeft nu zo'n half miljoen kinderen in Nederland overgewicht of obesitas. "Je ziet ook een verschuiving van overgewicht naar obesitas: steeds meer kinderen hebben ernstige vormen van obesitas."

Daarvoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. Als voorbeeld noemt Vreugdenhil de coronaperiode. "In onderzoeken hebben we gezien dat de leefstijl van kinderen in die periode enorm achteruit is gegaan. Zeker bij de groep die al overgewicht had, zijn de gevolgen groot."

"Jongeren met obesitas zitten in het voorstadium van chronische ziektes."

Bij leefstijl moet je onder meer denken aan gezond eten en genoeg bewegen. Dat doen kinderen te weinig, ziet de kinderarts en hoogleraar.

"Volgens de beweegrichtlijn moet je één uur per dag matig intensief bewegen. Voor de coronaperiode haalde zo'n 60 procent van de kinderen dat. Inmiddels is dit gedaald naar 20 procent. Je ziet het ook terug bij bijvoorbeeld sportverenigingen: ze zijn in de coronaperiode kinderen kwijtgeraakt en die komen niet meer terug."

Dat het aantal te zware jongeren stijgt, noemt de arts een enorm probleem. Zo is er een grote kans dat die groep op volwassen leeftijd een chronische ziekte krijgt. "Denk aan diabetes, hart- en vaatziekten, leverziektes en kanker. Dat is zorgelijk."

"Er zou meer gedaan moeten worden om te voorkomen dat kinderen zo zwaar worden."

Wat is er nodig om het tij te keren? Volgens Vreugdenhil ligt die verantwoordelijkheid niet alleen bij de ouders. "Het helpt wel enorm om samen met ouders de leefstijl van kinderen te verbeteren, maar het moet ook op andere plekken gebeuren. Denk aan scholen, sportkantines, supermarkten, tv-reclames. Iedereen die een rol speelt in het leven van een kind, heb je hierbij nodig. Ouders redden het niet alleen."

Ook vanuit de overheid zijn maatregelen nodig. "We moeten als maatschappij voorkomen dat kinderen te zwaar worden. Daar is nog veel voor nodig. Denk aan de prijzen van gezond eten in de supermarkt en de kosten van sportverenigingen."

Het gaat inmiddels wel al de goede kant op, ziet Vreugdenhil. "Sommige scholen hebben bijvoorbeeld een gezond schoolbeleid, waarbij kinderen actiever zijn en een gezonde lunch krijgen. Dus er zijn ontwikkelingen in de goede richting, maar het gaat te langzaam."

LEES OOK: Jongeren met ernstig overgewicht kunnen nu ook maagverkleining krijgen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!