Kritiek op zoekapp voor vermisten: 'Het moet geen Pokémon Go worden'

9 maart 2023 om 17:57 • Aangepast 18 maart 2023 om 02:04
nl
Ben Chini uit Eindhoven heeft een app ontwikkeld voor mensen die willen helpen met zoeken naar vermisten. De app laat bijvoorbeeld zien waar andere gebruikers al gezocht hebben. Zoekteams zoals SAR en Veteranen Search Team zijn niet blij met zo'n app. "Het risico dat sporen worden vertrapt, neemt dan drastisch toe", legt Houwina Postma van SAR Nederland uit.
Profielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Liam Toll

"Het is ook wel een beetje dubbel", vertelt Postma over de app. "Het mes snijdt aan twee kanten want je wilt natuurlijk dat er meer mensen kijken, maar het moet ook wel gecoördineerd gebeuren." Ze ziet de laatste tijd steeds vaker dat sporen uitgewist zijn.

"Een goed voorbeeld is een weiland waar mist boven heeft gehangen. Je kunt dan heel makkelijk voet- of fietssporen zien. Maar als er dan al honderden mensen overheen hebben gelopen, zijn er zoveel sporen dat je niet meer weet wat je nu wel of niet kunt gebruiken."

Ook voor de honden die SAR inzet wordt het lastiger. "Onze honden ruiken dan zoveel sporen dat ze niet meer weten welke ze moeten volgen", legt Postma uit. "Zo'n app is natuurlijk een heel mooi initiatief, maar het is echt belangrijk dat de professionele instanties de coördinatie in handen houden."

"Het zoeken van vermisten is geen hype en moet het zeker nooit worden."

Dennis van der Kraats, oprichter van Veteranen Search Team, is het helemaal eens met Postma. "Zelf hebben wij ook een app, maar die delen we met de politie. Ik zou de maker van deze app dan ook willen aanraden om contact op te nemen met de politie, want eventueel kunnen ze elkaar helpen."

Het Veteranen Search Team merkt vaak dat familieleden mee willen helpen met zoeken en dan misschien ook deze app gaan gebruiken. "Als familielid meezoeken raden wij altijd af. Zeker als ze dat op eigen initiatief doen. Als je de vermiste dood vindt, dat kan heel shockerend zijn."

Van der Kraats wil ook voorkomen dat mensen zomaar overal rond gaan lopen en daarmee belangrijke informatie per ongeluk wissen. "Het moet niet een soort Pokémon Go gaan worden met vermissingen", zegt hij. Pokémon Go was een aantal jaren terug een hype onder jongeren die met hun telefoon digitale dieren kunnen verzamelen. "Het zoeken van vermisten is geen hype en moet het zeker nooit worden."

"Vaak hebben mensen nu het idee dat er soms niks gebeurd tijdens een zoektocht."

De zoekteams proberen altijd zo onzichtbaar mogelijk gebieden te doorzoeken. "We proberen ervoor te zorgen dat wij geen sporen achterlaten", legt Van der Kraats uit.

Volgens Van der Kraats werkt de politie aan een website met informatie over wat er gebeurt tijdens het zoeken naar een vermiste. "Nu hebben mensen soms het idee dat er niks gebeurt, maar er gebeurt vaak veel achter de schermen, zoals het doorzoeken van de sociale media en het bekijken van camerabeelden. Op de website komt ook te staan hoe je als vrijwilliger mee kan helpen." De website (Sarea Samenzoeken) rond mei gelanceerd wordt.

LEES OOK: Dementerende vrouw pas na een week gevonden, daarom maakt haar neef een app

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!