Bizarre drugszaak: zwemmen in het misdaadgeld in het paradijs

9 maart 2023 om 10:01 • Aangepast 18 maart 2023 om 02:04
nl
Een nieuwe column van misdaadverslaggever Willem-Jan Joachems. Wil je de column eerder lezen? Abonneer je dan op de Misdaadnieuwsbrief van Omroep Brabant.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Sommige criminelen kunnen zwemmen in hun geld. Inderdaad, net als Dagobert Duck. Deze week kwam er zo'n voorbeeld in het nieuws waar ook ik van opkeek, want het ging over echt enorme bedragen.

Peter S. uit Eersel. Daar heb ik het over. De zestiger verscheen voor de rechtbank in Den Bosch. Politie en justitie denken dat hij achter accounts zat die opdoken in het grote Encrochat- en Sky-onderzoek.

Iemand met de namen 'Tiemporado' en 'Tortoise' handelde in drugs en trok aan de touwtjes van een misdaadorganisatie. Rechercheurs volgden het spoor en kwamen uit bij Peter S. (60), een bekende van de politie en ook wel eens 'Peerke' genoemd.

"Huur: 250.000 euro tot 325.000 euro per week."

De officier van justitie onthulde bijzondere details over de man uit de Kempen. Hij wordt ervan verdacht leiding te geven aan een misdaadorganisatie vanuit Nederland, Dubai en de Seychellen.

Inderdaad, de Seychellen bij de oostkust van Afrika, bij Madagaskar. Een tropisch paradijs - ook voor belastingontduikers. De Seychellen stonden jarenlang op de zwarte lijst van de EU maar beloofden beterschap.

Peerke zou daar in het voorjaar van 2020 hebben rondgedobberd op een schip. "Hij stuurde vanuit luxe jachten een organisatie aan. Huur: 250.000 euro tot 325.000 euro per week. Hij zat in zijn zwembroek op een exorbitant duur jacht."

Dat vertelde de officier van justitie in de rechtszaal in Den Bosch. Dus ik even googelen en inderdaad: luxe jachten, met bemanning van 32 koppen. Je kunt ze zelfs huren voor een half miljoen euro per week.

Hoe betaalt iemand dit luxe leven als diegene geen inkomen heeft? Want voor zover bekend heeft S. geen baan of werk. Die vraag over zijn inkomen werd gesteld door de officier. Peter S. zelf wilde er niks over zeggen en beriep zich op zijn zwijgrecht.

Daarom gaf de officier het antwoord maar zelf: internationale drugsmisdrijven.

"Het OM laat hem niet los."

Voor het OM is dat reisgedrag van Peer mede het bewijs dat hij geld witwaste. Bijna 5 miljoen euro is de schatting. Dat is gebaseerd op een boekhouding die is gevonden.

In de vorm van screenshots en berichtjes over bedragen zoals '97K' voor een vliegtuig tot en met betalingen van boven een miljoen euro. Na deze rechtszaak komt nog een kaalplukzaak die ook wel in de miljoenen zal lopen. Het OM laat hem niet los.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!