'Mevrouw de voorzitter' kan in verkiezingstijd alleen maar afwachten

10 maart 2023 om 15:37 • Aangepast 18 maart 2023 om 02:01
nl
Ze is het gezicht van het provinciebestuur, maar in verkiezingstijd kan Ina Adema als Commissaris van de Koning eigenlijk alleen maar afwachten. Ze moet boven de partijen staan, dus kan ze zich geen politieke uitspraken veroorloven. Wat ze wel kan zeggen is: ga vooral stemmen aanstaande woensdag. Die oproep zal ze ook ongetwijfeld zondag doen in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant waar ze te gast is.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Als commissaris is Ina Adema voorzitter van Provinciale Staten, het Brabantse 'parlement', maar ook van de 'regering', Gedeputeerde Staten. In die functie moet ze onafhankelijk zijn en zich niet mengen in politieke discussies.

Maar ze zal wel zo haar gedachten hebben over de versplintering van de Brabantse politiek. Vergaderingen duren nu soms al heel erg lang, met 14 partijen verdeeld over 55 zetels. En dat kan met deze verkiezingen nog erger worden, want er doen maar liefst 20 partijen mee. Aan Ina Adema de taak om te zorgen dat al die kikkers ook af en toe in de kruiwagen blijven.

Ina Adema is sowieso aangetreden in een politiek onrustige tijd. Nog nooit in de geschiedenis viel er een college van Gedeputeerde Staten in Brabant. De afgelopen vier jaar gebeurde het maar liefst twee keer. Toen Adema in 2020 commissaris werd was er een college van VVD, CDA en Forum voor Democratie en Lokaal Brabant. En die coalitie kwam ook na een jaar weer een einde, waarna VVD en CDA weer in zee gingen met D66, GroenLinks en PvdA. Het deed een beetje denken aan Snollebollekes: 'Van links naar rechts'.

Naast dat politiek onrustige landschap was het ook nog corona die de kersverse commissaris in 2020 parten speelde. Ze heeft een representatieve functie, maar moest die vooral digitaal, thuis achter de computer uitvoeren. Zelfs de vergaderingen van Provinciale Staten vonden online plaats. Tijdens de drukbezochte nieuwjaarstoespraak dit jaar in het provinciehuis in Den Bosch, was de opluchting bijna van haar gezicht te scheppen: eindelijk weer menselijk contact.

Verder in KRAAK
Sanne Hoeks van Omroep Brabant maakte samen met Ilse Schoenmakers en Loes Krabben een podcast over gebedsgenezer Tom de Wal uit Werkendam.

En Jan Luysterburg is er van overtuigd dat Brabantse dialecten altijd zullen blijven bestaan. Hij schreef het Brabants Boekske ’k Zal oe zegge wie ik ben’ met vijftig dialectverhalen uit de hele provincie.

KRAAK wordt elke zondag live uitgezonden om 12.00 uur en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!