Brabantse leveranciers ASML kijken naar fabrieken buiten China

10 maart 2023 om 20:08 • Aangepast 21 maart 2023 om 02:03
nl
Leveranciers van chipmachinemaker ASML willen mogelijk nieuwe fabrieken bouwen in Azië, buiten China. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van ingewijden en documenten van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Reden zijn spanningen tussen China en het Westen, waardoor ASML geen chipmachines naar China meer mag exporteren.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De BOM organiseert komende week een reis naar Vietnam, Maleisië en Singapore. Twaalf bedrijven gaan mee. Dit zijn bijna allemaal toeleveranciers van ASML. "Het merendeel van deze bedrijven gaat mee, omdat ze erover denken om productielocaties in Vietnam of Maleisië op te zetten of uit te breiden", schreven de BOM en Brainport Eindhoven.

Volgens de ingewijden hebben de mogelijke nieuwe productielocaties te maken met spanningen. Die spanningen leiden er onder meer toe dat ASML zijn chipmachines niet meer aan China mag leveren. Dat zou vanuit andere Aziatische landen wel kunnen.

Naast productielocaties kijken de bedrijven ook naar locaties voor een regionaal hoofdkantoor. Bij onder meer Neways en een onderdeel van VDL, beide Eindhovense bedrijven, zou Singapore daarvoor een optie zijn.

Officieel verbod
Afgelopen week werd officieel bekend dat ASML nu ook een deel van zijn oudere type chipmachines niet meer aan China mag leveren. Weken eerder was al uitgelekt dat Nederland en de Verenigde Staten daarover een akkoord hadden bereikt. Het gaat om DUV-machines.

De meest moderne machines van ASML, de zogenoemde extreme-ultraviolet-apparaten (EUV), mochten al niet naar China. Volgens de Verenigde Staten kan China de chiptechnologie gebruiken voor de productie van wapens.

LEES OOK: Ook oudere chipmachines ASML mogen niet naar China, verbod van kabinet

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!