Liveblog

Geen problemen op Brabantse snelwegen voor actiedag in Den Haag

11 maart 2023 om 09:38 • Aangepast 21 maart 2023 om 02:00
nl
Waar Den Haag zich schrap zet voor de protesten van boeren en klimaatactivisten, was het zaterdagochtend vroeg op de Brabantse wegen richting Zuid-Holland.
Profielfoto van Jan PeelsProfielfoto van ANP
Geschreven door

In de vroege ochtend waren wel wat mensen met een omgekeerde Nederlandse vlag te zien bij de carpoolplaats vlakbij Rosmalen. Geen boeren maar ondersteuners van de boeren, zo lieten ze weten.

Volgens hen zouden veel boeren afgelopen nacht al naar Den Haag zijn gereden. Onder meer vanuit Maarheeze en Breda.

Noodbevel
De gemeente Den haag heeft een noodbevel afgekondigd om verstoring van de openbare orde en veiligheid in de stad te voorkomen. Tractoren die Den Haag in willen, worden weggestuurd of weggeleid bij de stadsgrens.

Farmers Defence Force (FDF) heeft de 'grootste demonstratie ooit' in het Zuiderpark in Den Haag aangekondigd. FDF demonstreert van twaalf tot vier uur 's middags met Samen voor Nederland. Dat noemt zichzelf een 'niet-politieke vrijheidsbeweging'. De actiegroep hoopt 100.000 demonstranten naar het park te trekken, maar heeft volgens de gemeente aangegeven met 25.000 mensen te komen. De gemeente zegt dat er geen maximum aantal deelnemers is. Wel mogen er maximaal twee tractoren in het park staan.

Ook klimaatactivisten van Extinction Rebellion voeren zaterdag actie in Den Haag. De groep heeft aangegeven dat ze rond het middaguur een deel van de A12 wil blokkeren.

De-escalatie
De politie laat weten op te zullen treden als strafbare feiten worden gepleegd of afspraken rondom demonstraties niet worden nagekomen. Wel krijgen demonstranten 'eerst altijd zelf de kans om hun actie te beëindigen' en is het optreden van de politie bij demonstraties gericht op de-escalatie.

Over kritiek dat anders opgetreden zou worden bij boerenprotesten dan bij klimaatprotesten zegt de politie dat ze altijd 'neutraal aanwezig' is. Maar dat verschillende acties ook soms leiden tot een verschillende aanpak.

"Demonstranten die met zwaar materieel als landbouwvoertuigen of vrachtwagens hun punt willen maken en daarbij de wet overtreden, vergen immers een andere benadering dan actievoerders die een weg blokkeren door zich vast te plakken aan het wegdek of een sitdownactie voeren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!