Tophockeyster baalt: 'Als vrouw verdien ik minder dan een man op de bank'

12 maart om 11:59 • Aangepast 21 maart om 02:00
nl
De frustratie zit hoog bij tweevoudig wereldkampioen en olympisch kampioen Josine Koning (27). De keepster van het nationaal vrouwenhockeyteam en HC 's-Hertogenbosch baalt dat topspeelsters uit haar team minder verdienen dan een bankzitter bij de mannen. "Ik vind het tijd worden dat daar iets aan gebeurt", vertelt zij in het Omroep Brabant radioprogramma De Zuidtribune.
Profielfoto van Liam Toll
Geschreven door

Ze plaatste een bericht op Instagram waarin ze haar boosheid uitte: "Ik heb ook geen cijfers gebruikt, want die heb ik ook niet", legt de topspeelster uit.

"We zijn met de vrouwen al best wel lang bezig om dit recht te krijgen, maar we blijven tegen een muur aan lopen." Volgens de keepster verdienen topspeelsters uit haar team vaak veel minder dan een speler die bij het mannenteam op de bank zit. "Dat zou niet moeten.

"Ook internationaal staan wij hoog aangeschreven".

Hoe het komt dat mannen meer krijgen in het hockey dan de vrouwen weet Josine niet. "Dat is een vraag die wij telkens weer stellen. Vrouwenhockey is in Nederland heel populair en internationaal staan wij hoog aangeschreven."

Het antwoord dat zij en de ander speelsters vaak krijgen is: sponsoren. "Er zijn maar drie of vier clubs in de vrouwenhoofdklasse waar het prestatieniveau hoog ligt. Dat is dus blijkbaar minder interessant voor sponsoren."

Wat ook meespeelt is dat mannen over het algemeen vaker van club wisselen, er is dus een veel groter aanbod van bijvoorbeeld buitenlandse spelers. Vrouwen blijven over het algemeen vaker bij hun club. Dat is precies waar de frustratie zit bij Josine.

"Er wordt dus blijkbaar niet betaald naar prestatie, maar naar het aanbod van spelers." Het doorbreken van deze barrière is volgens de keepster erg lastig. "Daarom dat ik in mijn bericht een oproep heb gedaan aan alle hoofdklasseclubs, de bond en eigenlijk iedereen die hiermee te maken heeft om samen met een oplossing te komen."

"De vragen worden gesteld, maar er komen geen antwoorden".

De keepster heeft van haar eigen club na haar bericht nog niks gehoord. "De voorzitter heeft mij niet gebeld met direct een oplossing", zegt ze lachend. "Ik heb veel contact met leden van het bestuur en daar zit ook echt geen kwade wil. Dat wil ik wel voorop stellen."

Het gaat volgens Josine ook niet alleen om Den Bosch. "Het is een probleem dat al langer bekend is. De vragen worden gesteld, maar er komen geen antwoorden." Langzaam zijn er wel al een paar clubs met het probleem bezig. "Ik weet dat ze er bij Den Bosch en een aantal andere clubs al mee bezig zijn, maar er komt gewoon geen langetermijnoplossing."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone