Groene boeren moeten wijken voor natuur: 'Wij zijn juist natuur!'

14 maart 2023 om 17:00 • Aangepast 24 maart 2023 om 02:00
nl
Je denkt dat je de natuur een plezier doet door op kleinschalige manier seizoensgroenten en kruiden te verbouwen op een akker bij het Markdal in Ulvenhout. 250 leden die er als vrijwilliger werken, krijgen een deel van de oogst. Toch wil de gemeente dat Zelfoogsttuinderij Wortels in Breda verdwijnt omdat het niet binnen het bestemmingsplan past dat 'natuur' voorschrijft.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Tuinder en initiatiefnemer Veerle Bruning kan het niet geloven: "Wij zijn juist natuur! Deze natuurtuinderij heeft veel meer verschillende planten, bloemen en insecten dan het kruidenrijke grasland dat de provincie hier wil."

Volgens Bruning zijn enkele omwonenden tegen de tuinderij en zou de gemeente bang zijn voor rechtszaken. Een petitie van de tuinders om te mogen blijven, werd door 3000 mensen ondertekend. Toch besloot de gemeenteraad dat de tuinderij weg moet.

De akkers zijn eigendom van Stichting Markdal, die de grond in opdracht van de provincie voor 80.000 euro te koop heeft gezet. De deelnemers van de sociale tuinderij willen de akkers graag kopen.

"Van begin af aan was duidelijk dat deze plek tijdelijk was."

Provinciebestuurder Hagar Roijackers (GroenLinks) laat in een reactie weten dat dat niet gaat gebeuren: "Van begin af aan was duidelijk dat deze plek tijdelijk was. De verkoop van de grond is gekoppeld aan de bestemming natuur en daar gaan wij als provincie niet over.”

De actie van Wortels in Breda wordt ondersteund door Toekomstboeren, een landelijke belangenvereniging voor groene boeren. "Op veel plekken lopen groene boeren vast door falend en verouderd beleid en door gemeenten die bestemmingsplannen niet durven te wijzigen. Wortels in Breda is daarvan een schrijnend voorbeeld."

"Kinderen kunnen zien waar hun eten vandaan komt."

Bruning gooit bijna wanhopig haar armen in de lucht. "Het is verschrikkelijk. Je bouwt samen iets waardevols op. Een nieuwe beleving in het landschap. Kinderen kunnen hier zien waar hun eten vandaan komt. En daar wordt nu een streep door gezet."

De gemeente Breda laat weten dat ze Wortels in Breda een mooi initiatief vindt met groot maatschappelijk draagvlak: "Maar wel op een andere plek en om die te vinden kost tijd."

Dinsdagavond trekken de groene boeren naar het provinciehuis in Den Bosch. Met de verkiezingen voor de deur, hopen ze toch nog een toezegging te krijgen. "We hopen dat groene boeren land krijgen waar zij kunnen doen waar ze goed in zijn: het produceren van gezonde voeding in en met de natuur."

De sociale tuinderij in Ulvenhout. (foto: Raoul Cartens)
De sociale tuinderij in Ulvenhout. (foto: Raoul Cartens)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.