Jongeren vertellen Máxima hoe het is om 'van de Hambaken te komen'

14 maart 2023 om 19:20 • Aangepast 25 maart 2023 om 02:04
nl
Als je tijdens een sollicitatiegesprek vertelt dat je uit de Bossche probleemwijk Hambaken komt, werkt dat vaak niet in je voordeel. De 17-jarige Safae Bonnani kan daarover meepraten. Daarom vond ze het ook zo leuk dat koningin Máxima dinsdag naar haar wijk kwam om met jongeren en hun ouders te praten over gelijke kansen.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Safae vertelt: "Onze wijk wordt gezien als crimineel en slecht. Toen ik ging solliciteren, zagen ze dat ik van de Hambaken kom. Ze twijfelden of ik het werk wel serieus zou nemen aan de hand van mijn adres. Het is jammer dat mensen een vooroordeel hebben."

“Ik vond het heel speciaal dat ik met Máxima mocht praten."

Dinsdag bezocht Máxima de Brede Bossche basisschool De Hambaken (BBS) en het jongerencentrum Hambaken. "Ik ben heel trots dat de koningin onze wijk bezoekt. Ik ben blij dat we nu kunnen laten zien welke goede dingen we hier doen", zegt Safae.

Ze sprak met Máxima onder meer over het actieprogramma Talent Telt. Dat is onder meer ontwikkeld door gemeente, scholen, sportverenigingen en cultuurinstellingen om kinderen gelijke kansen te geven. Ze kunnen er onder meer muziek maken, sporten en koken.

Safae is blij met het project. "Anders had ik nooit geweten dat ik goed kan koken en ijshockeyen", zegt ze met een lach. Maar het heeft haar meer gebracht. "Vroeger kon ik nooit praten over mijn problemen. Nu kan dat wel en dat helpt mij ook bij mijn ontwikkeling."

En hoe vond ze de koningin zelf? “Ik vond het heel speciaal dat ik met haar mocht praten. Ze was heel leuk. Dit maak je geen tweede keer meer mee in je leven.”

"Jongeren ontwikkelen op speelse wijze hun talenten."

Ook wethouder talentontwikkeling Ufuk Kâhya is geboren en getogen in de wijk. Hij merkt dat lang niet ieder kind gelijke kansen krijgt.

"Het is niet vanzelfsprekend dat kinderen hier het beste uit zichzelf naar boven kunnen halen. Factoren als afkomst, woonplek of een financiële situatie hebben daar soms negatieve invloed op. Elk kind heeft een talent en verdient een omgeving om dat te ontdekken", legt hij uit.

“Hier in de Hambaken doen wij dat bijvoorbeeld door buiten schooltijd te koken met jongeren. Ze leren niet alleen hoe ze een gerecht moet maken, maar ze ontwikkelen ook hun taalvaardigheid door recepten te lezen. En ze weten hierdoor meer over een gezonde leefstijl. Zo ontwikkelen ze op speelse wijze hun talenten."

De stad wil Máxima laten zien hoe de wijk erop vooruit is gegaan als het gaat om gelijke kansen. "De ouders, maar ook jongeren- en wijkwerkers worden betrokken bij wat kinderen op school doen. De reken- en taalspelletjes die de kinderen op school doen, spelen ze ook thuis met hun ouders."

"We kunnen steeds beter opkomen voor de rechten van onze kinderen."

Ouders zijn cruciaal als het gaat over een goede start voor kind. Daarom hebben vrouwen uit de wijk zelf de stichting Hambaken Doet opgezet. Zij helpen elkaar en hun kinderen sterk in het leven te staan, van elkaar te leren en elkaar te inspireren. "We kunnen hierdoor steeds beter opkomen voor onze rechten en die van onze kinderen”, zegt een moeder.

Maar er is nog ruimte voor verbetering. Wethouder Kâhya: "Door het gesprek met Máxima en de moeders, weet ik dat ik ook achter de vaders aan moet de komende tijd. Ook zij moeten meehelpen als het gaat om kansgelijkheid voor hun kinderen."

Jongeren in gesprek met koningin Máxima op het Gelijke Kansenplein (foto: Megan Hanegraaf).
Jongeren in gesprek met koningin Máxima op het Gelijke Kansenplein (foto: Megan Hanegraaf).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!