Video

Jos redde jongen die met zijn fiets klem zat op spoorwegovergang

14 maart 2023 om 20:00 • Aangepast 28 maart 2023 om 15:19
nl
Toen Jos van Vijfeijken (60) een jongen met zijn fiets klem zag zitten op de spoorwegovergang in Helmond, twijfelde hij geen seconde. Hij sprong van zijn fiets en rende op de jongen af om hem te bevrijden. Een heldendaad, reageerden velen bij het zien van het filmpje van Railcam Netherlands waarop de actie van Jos te zien is. "Het ging heel snel allemaal", reageert Jos nuchter.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Toen een jongen op een fiets maandagochtend het spoor in de Helmondse wijk Mierlo-Hout wilde oversteken, ging het mis. Hij moest voor een fietsster uitwijken en viel midden op de spoorwegovergang. Zijn fiets bleef haken en terwijl de jongen deze uit alle macht los probeerde te krijgen, sloten de spoorbomen.

Op dat moment reed Jos voorbij. Hij fietst iedere dag vanuit Deurne naar zijn werk in Eindhoven. "Ik hoorde het gerinkel van slagbomen. Dat vind ik altijd prettig om te horen, want dat betekent dat het verkeerslicht bij het fietspad op groen springt en ik door kan fietsen", vertelt hij.

Maar dit keer fietste Jos niet door. "Ik zag iemand liggen op de spoorwegovergang. Toen twijfelde ik geen seconde. Ik heb mijn fiets neergelegd en ben ernaartoe gegaan", herinnert hij zich. De jongen stond toen al overeind, maar zijn fiets zat nog klem. "Ik zag dat hij een beetje in paniek was. Ik heb de fiets gepakt en een flinke zet gegeven. Zo kon ik de fiets eruit trekken."

"Hij week naar rechts uit en toen schoot hij van het talud af."

Het tweetal kwam op tijd aan de zijkant van de overgang te staan. Zo'n halve minuut later reed een trein voorbij. "We hadden wel geluk, want het was een sprinter en die stopt altijd bij het station daar in de buurt. Die reed dus niet zo hard. Voor hetzelfde geld was het een intercity. Maar dan had ik wel hetzelfde gedaan."

Jos en de jongen wisselden zo'n drie zinnen, voordat ze allebei hun eigen weg vervolgden. Zo zei de jongen dat hij viel, omdat hij uit moest wijken voor een meisje dat aan de verkeerde kant van de weg fietste. "Hij week een beetje naar rechts uit en toen schoot hij van het talud af." De jongen was niet gewond geraakt. "Ik vroeg of alles goed was, en dat was zo. Hij kon gelijk weer fietsen, dus ik hoefde geen nazorg te verlenen. We hebben elkaar toen een fijne dag gewenst", zegt Jos.

"Het hoort er gewoon bij."

Bij de spoorwegovergang hangt een RailCam, van Railcam Netherlands, waardoor de actie van Jos terug te zien was. "Ik heb van het beeldscherm een filmpje gemaakt en dat naar wat vrienden gestuurd. En toen zag ik het opeens op Omroep Brabant staan", grinnikt hij.

Hoe Jos het vond om zichzelf zo terug te zien? "Ik zag dat het allemaal heel snel ging en dat ik alert reageerde." Verder is hij er vrij nuchter over. "Ik fiets dagelijks zo'n uur op en neer naar mijn werk, dus ik maak wel vaker dingen mee onderweg. Het hoort er gewoon bij."

Bekijk hier de video waarin de actie van Jos te zien is:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!