Stadionverbod voor voetbalsupporter afgewezen door de rechter

17 maart 2023 om 16:54 • Aangepast 25 maart 2023 om 02:04
nl
Een supporter van FC Eindhoven mag weer naar de thuiswedstrijden van zijn voetbalclub. De Eindhovenaar kreeg vorig jaar oktober een stadionverbod van vijf jaar, omdat hij een steward van de vereniging zou hebben geslagen. De rechtbank in Den Bosch heeft bepaald dat het verbod ten onrechte is opgelegd, omdat de club die straf onvoldoende heeft onderbouwd.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De mishandeling zou op 16 september vorig jaar hebben plaatsgevonden bij het Jan Louwers Stadion in Eindhoven. Na de competitiewedstrijd tussen FC Eindhoven en Roda kregen aanhangers van de twee ploegen ruzie met elkaar. Een veiligheidscoördinator van de thuisclub werd hierbij een aantal keer van achteren op zijn hoofd geslagen.

Later pas uitleg
De supporter, die de rechtszaak had aangespannen, kreeg een maand later te horen dat hij voor 'zijn gedrag' werd bestraft. Hij kreeg een stadionverbod voor vijf jaar. Pas later maakte de club duidelijk dat ze op basis van getuigenverklaringen en een e-mail van het slachtoffer de straf had uitgedeeld. Maar nergens wordt gezegd dat de supporter, die al zeker acht jaar een seizoenkaart heeft, een klap heeft uitgedeeld. Hij blijft zelf ontkennen dat hij heeft geslagen. De rechter vindt daarom dat het zijn woord tegen dat van FC Eindhoven is.

De rechter heeft daarom besloten dat het stadionverbod moet worden geschrapt. De club moet de proceskosten van ruim 1500 euro betalen. Ook moet ze een dwangsom van 500 euro per dag betalen als ze de uitspraak aan haar laars lapt. Als de club vasthoudt aan het stadionverbod moet ze een bodemprocedure in gang zetten. FC Eindhoven kon nog niet reageren op het oordeel van de rechter.

Fan blijft FC Eindhoven volgen
De advocaat van de man laat weten dat zijn cliënt 'blij en gelukkig' is met de uitspraak, maar ook dat hij het 'verschrikkelijk' vond dat hij zíjn club voor de rechter heeft gedaagd. Tot aan het besluit van het bestuur van FC Eindhoven hem te bannen, heeft hij de blauw-witten acht jaar lang uit en thuis gevolgd. Volgens zijn raadsman is de Eindhovenaar vastberaden die draad op te pakken, al moet hij daarvoor tot eind maart wachten.

De uitspraak van de rechter gaat zaterdag in en dat betekent dat de fan tot 31 maart moet wachten om zijn club van dichtbij te kunnen zien. Vanwege een interlandbreak speelt FC Eindhoven dan pas weer en wel in Maastricht tegen MVV. De Eindhovensupporter staat overigens open voor een verzoenend gesprek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!