FC Den Bosch boekt weer eens een zege, Willem II verrast ADO Den Haag

17 maart 2023 om 22:12 • Aangepast 25 maart 2023 om 02:03
FC Den Bosch, pas nog het lachertje van de Keuken Kampioen Divisie, heeft voor het eerst sinds vier wedstrijden gewonnen. FC Dordrecht werd met 3-1 geklopt. Met dezelfde cijfers versloeg Willem II in Den Haag ADO. Een goede start voor de Tilburgse formatie in de vierde periode.
Profielfoto van Hans Janssen

ADO Den Haag - Willem II 1-3
Het duel in Den Haag kende twee verschillende gezichten. In de eerste helft was ADO de betere ploeg en kwam ze door een gelukkig doelpunt van Joël Zwarts al na een minuut aan de leiding. Na de pauze waren de rollen omgedraaid en dicteerde Willem II het spel. Matthias Verreth herstelde met een knappe vrije trap het evenwicht in de 52e minuut. Daarna werd het de wedstrijd van Elton Kabangu, die door treffers in de 60e en 67e minuut een groot aandeel had in de terechte Tilburgse winst. Die zege voor de nummer vijf van de ranglijst had zelfs nog hoger kunnen uitvallen.

FC Den Bosch - FC Dordrecht 3-1
2-0 voor na 40 minuten. Dat is de afgelopen weken wel eens anders geweest bij FC Den Bosch. Het thuispubliek kon dan ook zijn lol niet op bij de twee treffers in de wedstrijd tegen nummer voorlaatst FC Dordrecht. De eerste was een eigen doelpunt van Elso Brito. Faris Hammouti duwde hem omver, maar scheidsrechter Ingmar Oostrom zag er geen overtreding in. In de 40e minuut maakte Hammouti er zonder hulp van een tegenstander 2-0 van. De middenvelder kreeg overigens ook nog een gele kaart, net als Anouar El Azzouzi (FC Dordrecht).

Bij FC Den Bosch stond aanvoerder Wouter van der Steen weer onder de lat. De twee voorgaande duels moest zijn vervanger Konrad Sikking zeventienmaal vissen. Van der Steen hoefde slechts één tegentreffer te incasseren, van Tidjany Chabroi Touré. Danny Verbeek wist bij een snelle uitbraak in de 59e minuut het duel in Bosch’ voordeel te beslissen. Daarna liet de thuisclub nog een enorme kans op 4-1 liggen.

PEC Zwolle - NAC Breda 2-0
NAC trad aan zonder de gepasseerde topscorer Odysseus Velanas. Ook met een andere voorhoede kon de Bredase formatie geen vuist maken tegen PEC Zwolle. De koploper was aanvallend evenmin erg overtuigend. PEC had zelfs een cadeautje van Sabir Agougli nodig om op voorsprong te komen. Vrij snel na de hervatting speelde de NAC-verdediger de bal te zacht terug en Dean Huiberts wist er wel raad mee: 1-0. Na diverse kansen velde Lennart Thy in de 84e minuut het vonnis over de geel-zwarten, die de vierde periode met twee nederlagen zijn begonnen.

Helmond Sport - Telstar 2-2
Helmond Sport toonde in de eigen Braak tegen Telstar weer eens karakter en vechtlust. De Noord-Hollandse ploeg kwam weliswaar beter uit de startblokken en wist ook tweemaal te scoren (door Christos Giousis, 13., en David Min, 46.), maar de Helmonders wilden van geen opgeven weten. Clubtopscorer Martijn Kaars bracht de spanning in de 51e minuut terug en in de extra tijd werd het zelfs 2-2 door Elmo Lieftink. Telstar speelde toen al enige tijd met tien man na een domme rode kaart voor doelpuntenmaker Giousis.

TOP Oss - Heracles Almelo 1-5
Eén helft bleef TOP overeind tegen de nummer twee van de ranglijst, Heracles Almelo. Na de rust ging het licht voor de Osse formatie snel uit. Rigino Cicilia scoorde in de 50e minuut en 11 minuten later stond het al 0-3 door twee doelpunten van Nikolai Laursen. De TOP-aanhang vreesde een grotere nederlaag, maar niet voor het eerst dit seizoen deed aanvaller Jearl Margaritha van zich spreken. Op zijn aangeven verkleinde invaller Kyvon Leidsman de achterstand. In de 81e minuut zette Heracles-routinier Marko Vejinovic zijn ploeg met een geweldige volley op een 1-4 voorsprong, waarna Laursen in de extra tijd zijn ‘hattrick’ voltooide. Alleen Jong Ajax (58) en FC Den Bosch (70) hebben deze competitie meer tegendoelpunten geïncasseerd dan TOP (54).

Jong PSV - De Graafschap 2-1
Jong PSV kwam er aanvankelijk niet aan te pas tegen De Graafschap, dat zijn opmars in de Keuken Kampioen Divisie leek voort te gaan zetten. De Doetinchemse equipe nam in de 26e minuut een verdiende 0-1 voorsprong dankzij Basar Önal. In de tweede helft lieten de Eindhovense beloften zich van hun goede kant zien. August Priske Flyger zette dit kracht bij door in de 58e minuut gelijk te maken. De Deen was het ook die in de slotfase de bal met zijn borst over de lijn drukte en zo de beslissende 2-1 wist te maken. Jong PSV had wel de mazzel dat een inzet van Jeffry Fortes in de slotseconden door de paal werd gekeerd.

Jong AZ - FC Eindhoven 1-1
Heel boeiend was het niet wat Jong AZ en FC Eindhoven de 390 toeschouwers voorschotelden. De ploegen deden niet veel voor elkaar onder en dat bleek ook uit de eindstand. De treffers kwamen van Ro-Zangelo Daal (1-0) en Jasper Dahlhaus, die met wat fortuin uit een vrije trap de 1-1 voor zijn rekening nam. Na dertig speelronden is FC Eindhoven de nummer zes.