In Boekel wonen de minste gescheiden mensen van Brabant

20 maart om 18:14 • Aangepast 29 maart om 02:00
nl
Van alle plekken in heel Brabant lijkt de liefde in Boekel het langste stand te houden. Hier woont namelijk relatief het kleinste aantal gescheiden mensen. Dat blijkt uit CBS-cijfers die vergelijkingssite Independer op een rijtje heeft gezet. Jo Manders uit Venhorst, die al bijna 60 jaar getrouwd is, snapt wel waarom.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Eerst even de cijfers. In heel Brabant leeft 1 op de 11 mensen gescheiden. Dat is 9 procent. Het gaat hier om mensen die ooit getrouwd zijn geweest, maar daarna niet meer in het huwelijksbootje zijn gestapt.

Helmond doet het wat dat betreft het slechtst. Daar is 11 procent van de volwassenen gescheiden. Maar 20 kilometer verderop in Boekel lijkt de liefdesgrond veel vruchtbaarder. Daar woont 6 procent gescheiden zonder ooit weer opnieuw getrouwd te zijn.

"Geven en nemen, dat is het geheim."

"Ik denk dat mensen hier meer van elkaar accepteren dan in andere plaatsen", denkt Bert. "We zijn hier gewoon sneller tevreden. In de stad zijn mensen veel meer gestrest."

"Het is hier vooral goei volk denk ik", zegt Tinus. "Dat is gewoon aangeboren. Ze zijn het hier goed met elkaar eens." Zelf is hij al meer dan 40 jaar getrouwd. "Nog steeds met dezelfde. Het is gewoon geven en nemen." En dat kunnen ze in Boekel net wat beter? "Dat denk ik wel", zegt Tinus.

"Het is hier gewoon fijner wonen."

Geven en nemen, dat is volgens Jo Manders ook het geheim. Ze is al 57 jaar getrouwd. "Een beetje rustig zijn en af en toe geduld hebben. Dat is ook belangrijk", zegt ze. "In 1966 zijn we getrouwd. En in 1993 waren we het boerenbruidspaar. Dus we zijn twee keer getrouwd. Misschien is dat het geheim."

Al dit soort redenen zeggen eigenlijk niet zoveel over Boekel zelf. "Het is ook gewoon fijner wonen hier", gaat Bert verder. "En dat is goed voor je huwelijk. De meeste mensen kennen elkaar. Dat helpt ook. Je hebt meer afleiding."

Het is volgens Bert gewoon fijner wonen in Boekel (foto: Jos Verkuijlen).
Het is volgens Bert gewoon fijner wonen in Boekel (foto: Jos Verkuijlen).
Volgens Tinus komt het doordat in Boekel goei volk woont (foto: Jos Verkuijlen.
Volgens Tinus komt het doordat in Boekel goei volk woont (foto: Jos Verkuijlen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!