Drugsoverlast: gemeente koopt huizen om problemen te stoppen

23 maart 2023 om 12:00 • Aangepast 31 maart 2023 om 02:00
nl
Vanuit twee panden in Oudenbosch werd volgens burgemeester Bernd Roks van de gemeente Halderberge jarenlang voor overlast gezorgd door drugs en steekpartijen. Dit terwijl de gemeente er nauwelijks tegen op kon treden. Roks gooide het daarom over een ander boeg. Hij kocht namens de gemeente de huizen op om een einde te maken aan de overlast.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Volgens Roks was de aankoop door de gemeente de enige ‘creatieve uitweg’. ”We hebben te maken met een geringe politiecapaciteit. Tegelijkertijd willen we zo veel mogelijk investeren in leefbaarheid. Dan moet je als burgemeester een stap naar voren zetten en out of the box denken.”

Bestaande regelgeving schiet in de ogen van de burgemeester dan ook tekort. “Je mag als burger verwachten dat we onze tanden laten zien omdat we het niet langer pikken. Ook wanneer je vastzit in bestuursrecht en je komt niet verder met strafrecht, dan zal je als overheid op een gegeven moment wat moeten doen.”

"Zeven of acht mensen in een huis willen wij hier niet hebben."

De kamers in de kleine jarendertigwoningen aan de Brouwerijstraat werden verhuurd aan mensen die tijdelijk onderdak nodig hadden. Onder hen volgens de gemeente ook een aantal drugsverslaafden. Roks: “Zeven of acht mensen in een huis voor driehonderd of vierhonderd euro per persoon in de maand. Dat soort verdienmodellen willen wij hier niet hebben.”

Jarenlang was er overlast in de straat.
Jarenlang was er overlast in de straat.

De vorige eigenaar stond volgens de burgemeester aanvankelijk niet te springen om de panden aan de gemeente te verkopen. Pas na een aantal ‘stevige gesprekken’ waarin hem duidelijk werd gemaakt dat de gemeente hem het anderszins lastig zou gaan maken, ging hij overstag. De bewoners zijn verhuisd naar andere huizen van de voormalige eigenaar in de buurt.

"Het is voor mij zeker geen taboe."

De gemeente lijdt een halve ton verlies op de aan- en verkoop van de huizen. “Dit is echt kleingeld als je ziet wat deze panden de gemeenschap aan handhaving hebben gekost. Als ik alles bij elkaar optel, wil ik niet weten waar ik op uitkom. Ik denk dat dit wel het drie- of viervoudige van die halve ton verlies is en dan is er ook nog de reputatieschade voor de gemeente”, aldus burgemeester Roks.

Het komt niet vaak voor dat een gemeente makelaar speelt om overlast te voorkomen. Zeker niet als het gaat om woonhuizen. Toch sluit burgemeester Roks niet uit dat hij dit vaker gaat doen. “Wanneer ik geen andere middelen heb om in te grijpen, is het voor mij zeker geen taboe."

Vorige eigenaar: "Geen sprake van illegale prostitutie."

Volgens burgemeester Roks was er ook sprake van illegale prostitutie in de panden. De vorige eigenaar van de twee woningen ontkent dit ten stelligste.. Hij wil anoniem blijven en laat in een reactie aan Omroep Brabant weten: "Ik heb nooit iets te maken gehad met illegale prostitutie." De oud-eigenaar vervolgd: "Dit is sensatie van de burgemeester. Ze willen mij kapotmaken. Ook is er vanuit mijn panden nooit in drugs gehandeld." Wel vertelt hij dat er bewoners met een drugsverleden woonden.

Volgens de oud-eigenaar heeft de gemeente Halderberge enorme druk op hem uitgeoefend om de panden te verkopen. Naar eigen zeggen is zijn telefoon drie maanden lang afgetapt. Ook zou de burgemeester tegen hem hebben gezegd dat hij het de huizenbezitter zo moeilijk mogelijk zou maken door controles uit te voeren. "Ze hebben geprobeerd mij te pakken, maar ze konden niets vinden, want er viel ook niets te vinden." De voormalige eigenaar van de woningen heeft er zelf voor gezorgd dat zijn huurders elders onderdak hebben gekregen.

"Desnoods help ik zelf nog mee met klussen."

Inmiddels heeft de gemeente Halderberge de regels aangescherpt om te voorkomen dat huisjesmelkers panden kunnen blijven opkopen. Iemand die nu een woning koopt in de gemeente, mag ze voortaan nog maar verhuren aan maximaal twee mensen.

De aangekochte huizen worden door de gemeente voor een kleine 200.000 euro per stuk doorverkocht. Starters uit de gemeente Halderberge krijgen voorrang. Een loting tijdens de raadsvergadering zal donderdagavond bepalen wie de nieuwe bewoners worden. Roks: “We ontvangen ze met bloemen en taart en desnoods help ik zelf nog mee met klussen.”

LEES OOK: Panden kopen om overlast tegen te gaan? Deze gemeenten deden het ook

Burgemeester Bernd Roks verkoopt de woningen aan starters.
Burgemeester Bernd Roks verkoopt de woningen aan starters.
Er moet nog wel geklust worden in de huizen.
Er moet nog wel geklust worden in de huizen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!