Stemmen worden opnieuw geteld in Oss

21 maart 2023 om 12:26 • Aangepast 29 maart 2023 om 02:00
nl
Stemmentellers in Oss moeten woensdag opnieuw aan de slag. De stemmen van acht stembureaus voor de Provinciale Statenverkiezingen en Waterschapsverkiezingen krijgen een hertelling. Uit de uitslagen van de bureaus kwam volgens de gemeente een niet te verklaren verschil tussen het aantal kiezers en het aantal stemmen.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Vorige week mocht worden gestemd voor de Provinciale Statenverkiezingen en Waterschapsverkiezingen. Stembureaus maken na zo'n verkiezing een proces-verbaal op, waarbij het bureau verantwoording aflegt over de telling van de stemmen. Op basis daarvan wordt de uitslag van een verkiezing vastgelegd.

Uit de processen-verbaal van acht stembureaus in Oss kwam een verschil dat niet verklaard kon worden. Het gaat om een verschil in het aantal toegelaten kiezers en het aantal uitgebrachte stemmen. "De ervaring leert dat dit op (op)telfouten zijn", laat de gemeente weten.

Daarom is bepaald dat alle stemmen opnieuw moeten worden geteld. Dit gebeurt woensdagochtend in het gemeentehuis. De definitieve uitslag is uiterlijk om negen uur 's avonds bekend. "We verwachten geen grote verschillen na de hertelling."

LEES OOK: Bekijk hier de verkiezingsuitslagen, zo is in jouw gemeente gestemd

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!