Video

Dassen onder spoor moeten snel weggehaald worden zegt Stichting Das en Boom

21 maart 2023 om 19:42 • Aangepast 30 maart 2023 om 02:02
nl
Nog liever vandaag dan morgen moet de dassenburcht bij Esch worden afgegraven. Dat is het opvallende standpunt van de Stichting Das en Boom. Omdat er dassen onder het spoor zitten, rijden er tot maandag geen treinen van Eindhoven naar Den Bosch. Ecoloog Bert Heese van Das en Boom vindt dat de treinen zo snel mogelijk weer moeten rijden. "Het is heel belangrijk dat dassen beschermd worden, maar het maatschappelijk belang gaat voor."
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

In de burcht bij Esch zitten waarschijnlijk vier tot zes dassen, vermoedt ecoloog Hesse. "Dassen zijn territoriale dieren, vaak leven ze in kleine groepjes. Waarschijnlijk zijn ze op een andere plek verjaagd. Door nieuwbouwprojecten komen namelijk veel dassen in verdrukking."

ProRail wist al dat er een dassenburcht bij Esch zat en was al een procedure begonnen voor herstel. De afgelopen dagen bleek dat de dassen veel actiever waren geworden. Door het vele graven is de veiligheid van het spoor in het geding gekomen. "Dassen worden in deze tijd van het jaar altijd actiever", zegt Hesse. De dieren zitten nog in hun kraamtijd en die loopt van 1 december tot 1 juni.

"Wachten is geen optie."

"Maar wachten tot 1 juni is geen optie. Zelfs dagen wachten niet. We gaan het gecontroleerd afgraven zodra er een ontheffing is. We lopen dan het risico dat er een das sneuvelt. Maar er sneuvelen ook 1500 dassen per jaar in het verkeer. We moeten hierbij echt naar het maatschappelijke belang kijken", aldus de natuurbeschermer.

In Friesland is onlangs ook een dassenburcht gevonden onder het spoor. Daar ligt het treinverkeer tot eind april stil. Er wordt geprobeerd om de dassen naar een kunstburcht te lokken die niet onder het spoor ligt. "In Esch is dat geen optie. Zoiets duurt heel lang. Er rijden tussen Eindhoven en Den Bosch acht treinen per uur. Die dassen moeten daar weg."

"We zetten de dassen uit in beschermd natuurgebied."

De dassen die bij het afgraven van de burcht in Esch tevoorschijn komen, zullen door een dierenarts worden verdoofd. "Daarna zetten we ze op een andere plek in Brabant weer uit, in beschermd natuurgebied."

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) moet een ontheffing verlenen om de dassen bij het spoor te mogen vangen en verplaatsen. Onduidelijk is of en wanneer die toestemming komt.

ProRail-directeur John Voppen liet dinsdag al weten dat hij vindt dat een ontheffingstraject veel te lang duurt. "Ik constateer dat we voor de tweede keer in een week tijd treinverkeer moeten staken omdat dassen de spoorbaan ondergraven. En dat dat vervolgens veel tijd kost om aan te pakken omdat we toestemming moeten krijgen. In het belang van de reiziger en vervoerders is echt meer ruimte voor ons nodig om sneller actie te kunnen ondernemen. We zijn hierover in spoedoverleg met het ministerie."

LEES OOK:

Das zorgt voor ellende op het spoor: tot en met maandag geen treinen

Dassen ondergraven spoor: voorlopig geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.