Dierbare spulletjes gestolen van kindergraf: 'Breng ze alsjeblieft terug'

22 maart 2023 om 21:27 • Aangepast 1 april 2023 om 02:01
nl
Masha Arts uit Boxtel schrok toen ze woensdag een bezoek bracht aan het graf van haar zoontje Luuk. Hij overleed in 2003. Een groot aantal souvenirs die zij, haar man en hun drie andere kinderen er hebben achtergelaten, waren verdwenen. "We hebben meteen alles afgezocht, maar ik verwacht niet dat we ze terug zullen zien."
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Luuk Arts was nog geen jaar oud toen hij overleed. Sindsdien ligt hij op begraafplaats Munsel aan de Kastanjelaan in Boxtel. Masha: "We zijn altijd gewend geweest om souvenirs van dierentuinen, landen of attractieparken bij hem neer te zetten." Op die manier willen ze het gevoel vasthouden dat Luuk voor altijd bij hen zal blijven.

"In de loop der jaren hebben we wel spullen verwijderd of vervangen, omdat ze vies of kapot waren. Dat was steeds onze keus. Nu heeft iemand anders dat voor ons gedaan, zo ontdekte mijn schoonmoeder. Iemand vond het nodig om bijna alle spullen eraf te halen", laat de Boxtelse weten.

"Mijn grootste angst: nog meer grafschennis."

Meteen is ze met haar schoonmoeder en haar man een zoektocht begonnen. Overal waar de spullen zouden kunnen liggen: in de afvalcontainers, in de struiken of misschien in stukken verspreid over het kerkhof. Helaas, er werd niets teruggevonden. Maar dat betekent niet dat de familie nu geen souvenirs meer op het graf plaatst.

"Ik ben net terug van vakantie en heb daar ook wat gekocht voor op het graf. Maar daar wachten we nog even mee. Mijn grootste angst is dat dit het begin is van meer grafschennis. Daar zit niemand op te wachten."

Arts roept mensen op om gestolen souvenirs terug te zetten op het grafje van haar kind. Ook leeft ze mee met andere nabestaanden, bij wie een bronzen beeldje is gestolen van het graf van hun dierbare.

"Je blijft met je handen af van andermans spullen."

"Stelen van een graf is weerzinwekkend en onacceptabel", zo reageert burgemeester Ronald van Meygaarden van de gemeente Boxtel. "Je blijft met je handen af van andermans spullen, zeker op een plek als deze. Zo'n diefstal van spullen met emotionele waarde hakt er echt in bij nabestaanden. Triest, heel triest."

De burgemeester adviseert om aangifte te doen: "Alleen dan kunnen politie en justitie de dader opsporen en straffen." Hij vraagt de daders de spullen terug te brengen: "Dit gaat om meer dan materiële waarde."

De familie Arts heeft inmiddels aangifte gedaan. Ze heeft geen idee wie erachter zit. Ja, 's avonds lopen er wel eens jongeren over de begraafplaats, vertelt Masha. Ze kan niet bewijzen dat er sprake was van jeugdig vandalisme. Het kerkhof afsluiten vindt ze geen goed idee, omdat ze het juist fijn vindt dat mensen er de hele dag terechtkunnen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!