Waarom je een peuter niet bij een show van Theo Maassen kan weigeren

25 maart 2023 om 16:07 • Aangepast 4 april 2023 om 02:01
nl
Je kind van 3 meenemen naar een cabaretvoorstelling van Theo Maassen, is niet zo'n strak plan. En toch gebeurde het vrijdag in Antwerpen. Terwijl de cabaretier grapjes maakte over seks, poepgaten en sperma, zat een vrouw met een 3-jarig meisje te schaterlachen in de zaal. Maar dat zijn bepaald geen grapjes voor op de crèche. Het is de vraag hoe dit kon gebeuren. Is er nou niemand die dat niet zo'n slim idee vond?
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

Voor films hebben we de kijkwijzer. Dat is een onderbouwd advies over wat kinderen bij een film, serie of game kunnen verwachten. Geweld? Waarschuwing. Seks? Idem. Op basis daarvan maakt het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM) een kijkwijzer. Het is niet bindend, maar wel een op het hart gedrukt advies, dat je de toegang tot de bioscoopzaal kan weigeren. Een 3-jarige zal je daarom niet zo snel in de bioscoop bij een 16+-film betrappen.

Voor theaters werkt dat anders. "We kunnen niemand weigeren, ook geen kinderen", vertelt Irene Arts van het Parktheater in Eindhoven. Zelf heeft ze nog nooit een soortgelijke situatie meegemaakt. “Maar als zoiets zou voorvallen, zou ik ze er wel even op aanspreken."

"Ik vind dit wel echt een beetje onverantwoord en raar."

Daar sluiten de Tilburgse Schouwburg en de Verkadefabriek in Den Bosch zich bij aan. Ze mogen aan de kassa niemand weigeren en controleren aan de deur niet op leeftijd. Het is dus écht het pakkie-an van de ouders om de inschatting te maken. "Maar ik vind dit wel echt een beetje onverantwoord en raar", zegt Josephine van Heerbeek, die in de Tilburgse Schouwburg over de kaartjes gaat.

Het verschil zit erin dat de kijkwijzer, zoals de naam al doet vermoeden, vooral gericht is op het visuele aspect van kinderentertainment. Het team dat daarachter zit, onderzoekt films, series en games op schadelijkheid. Hoe groter de kans dat je er nachtmerries van krijgt, hoe hoger het leeftijdsadvies. Daar staat ook grof taalgebruik tussen, maar daar krijg je toch minder snel een enge droom van. Dat weegt daarom minder zwaar in het advies.

"Een cabaretier geeft nu zelf aan wat de leeftijdsgrens is."

Die kijkwijzer geldt niet voor in het theater. Dat zou als nieuw fenomeen uit de grond gestampt moeten worden. "Een cabaretier geeft nu zelf aan wat de leeftijdsgrens is", legt het Parktheater in Eindhoven daarover uit.

In het Antwerpse theater Arenberg, waar het voorval tijdens de show van Maassen plaatsvond, is dat niet anders. "Onze voorstellingen zijn vooral gericht op volwassenen", zegt het theater. "Als er ook kinderen welkom zijn, labelen we het als een familievoorstelling. En als een comedian zijn werk niet geschikt vindt voor jonge kinderen, is dat zijn eigen, artistieke keuze."

Zij leggen dus, net zoals de Brabantse theaters, de verantwoordelijkheid vooral bij de theatermakers en de ouders neer. Een systeem dat volgens de zalen prima functioneert, maar waardoor een incident als deze er toch soms doorheen kan glippen. Of het theater in Antwerpen maatregelen gaat treffen om een soortgelijk voorval te voorkomen, is niet bekend.

LEES OOK: Theo Maassen stuurt 3-jarig meisje weg bij zijn theatershow

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!