Video

Kijk terug: de koeien mogen weer de wei in

26 maart 2023 om 13:01 • Aangepast 4 april 2023 om 02:03
nl
Het regenachtige weer deze zondag doet niet bepaald aan de lente denken. Maar het is wel degelijk lente en dat betekent dat de koeien na een lange winter in de stal weer naar buiten mogen. Zondag was het de beurt aan de koeien van Arnanda en Corné in Volkel.
Profielfoto van Tom Berkers
Geschreven door

Slecht weer of niet: toen de staldeur rond een uur openging, huppelden de koeien vrolijk de wei in. Tientallen mensen waren naar de Volkelse Hooiberg gekomen om naar de koeien te kijken.

"Je wil een koe zo snel mogelijk naar buiten hebben bij de aanvang van de lente", legde Arnanda uit. "Wij proberen dit altijd eind maart te doen. De koeien moeten in oktober of november naar binnen toe, omdat het dan buiten te nat wordt. Anders lopen ze heel de wei kapot. Het gras is dan niet meer van goede kwaliteit. Vervolgens moeten ze een paar maanden binnen staan. En als een koe lang binnen staat, is 'ie blij om weer naar buiten te mogen."

Een koe in de wei is niet alleen een mooi beeld, het is ook beter voor de kwaliteit van de melk, vertelt Arnanda. "Beter voor de vetten en de eiwitten. Je zal merken dat de melk dadelijk veel lekkerder zal zijn, evenals de kaas en boter die ervan gemaakt worden."

"We vinden het leuk om de mensen hiervan mee te laten genieten."

Ze vond het geweldig om te zien dat sommige koeien zich met hun vreugde geen raad wisten en bijna 'dansend' de wei ingingen. "Dit is een super moment. We vinden het leuk om mensen hiervan mee te laten genieten. Iedereen vindt tenslotte dieren leuk en dit moment mooi om te zien. Wel jammer van die regen, maar het is bijzonder dat er toch zoveel mensen op zijn afgekomen."

Op een platte kar in het midden van de wei konden toeschouwers de dansende koeien bewonderen. Zo ook een kleine fan, in een boerenoverall. Zijn vader: "Het is mooi om te zien, dit moet blijven in Nederland. Het is mooi om te zien en onze kleine vindt het echt te gek."

Ook de buurmeisjes van Arnanda en Corné waren erbij. Zij helpen met regelmaat bijt het verzorgen van de kalfjes. "We zijn supertrots om nu ook de kalfjes van vorig jaar buiten te zien. Ik zag net Jetje, Muis en Dikkie Dik naar buitengaan. Die hebben we vorig jaar verzorgd. Na een hele winter zijn ze superblij dat ze eindelijk naar buiten mogen."

In de video boven dit artikel zie je hoe de koeien naar buiten kwamen. Omroep Brabant zond dit moment live uit. De hele livestream kun je hieronder terugkijken.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.