Dassen onder spoor bij Esch lijken te zijn verhuisd

26 maart om 19:45 • Aangepast 5 april om 02:00
nl
De dassen onder het spoor bij Esch lijken te zijn verhuisd. Dat concludeert ProRail zondagavond na een dag graven, waarbij geen dassen zijn gevonden. "Ze hadden behoorlijk huisgehouden, er zijn ongeveer 25 pijpen aangetroffen, zoals je de gangen noemt", vertelt een woordvoerder van ProRail.
Profielfoto van ANP
Geschreven door

Na het dichten van de holen en het plaatsen van gaas om te voorkomen dat de dieren opnieuw de spoordijk beschadigen, moet nog het nodige herstelwerk worden verricht voordat het spoor weer helemaal veilig is.

De dassen zelf zijn niet meer gezien de afgelopen dagen. Wel zijn een stukje verderop sporen van de dieren aangetroffen, vertelt de woordvoerder. "Het lijkt erop dat de ontmoedigingsmaatregelen hebben gewerkt." ProRail laat zich over de aanpak adviseren door stichting Das en Boom, die veel expertise over de dieren in huis heeft. "We leren iedere dag bij. We moeten toch leren om met de das te leven", aldus de woordvoerder van de spoorbeheerder.

Afgesproken is dat als tijdens de graafwerkzaamheden dassen opduiken, even wordt gestopt om de dieren de kans te geven weg te gaan. Er staan ook wildcamera’s bij de spoordijk. Daarop zijn de afgelopen twee dagen ook geen activiteiten van dassen waargenomen.

Ondergrond spoor aangetast
Door de dassenburcht onder het spoor rijden er sinds dinsdag geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel. De gravende dassen hebben de ondergrond van het spoor aangetast, waardoor ProRail de veiligheid van het treinverkeer niet langer kon garanderen. Vrijdagochtend begon ProRail aan de herstelwerkzaamheden.

ProRail sprak eerder de hoop uit dat als alles voorspoedig verloopt er aan het eind van de komende week weer treinen over het traject kunnen. Aan een nieuwe prognose waagt de woordvoerder zich nu niet. "We willen geen valse verwachtingen wekken."

LEES OOK:

Afgraven dassenburcht bij spoor schiet lekker op: 'Zo duurt het geen week'

Dassen bij spoor Esch mogen worden verplaatst, nog een week geen treinen

'De das is dupe van beheerders van de spoordijk', zegt Dassenwerkgroep

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.