Trouwjurken voor een prikkie te krijgen in paleis: 'Het is een snoepwinkel'

26 maart 2023 om 17:42 • Aangepast 4 april 2023 om 02:03
nl
Het Paleis-Raadhuis in Tilburg, een trouwlocatie van weleer, hangt zondagmiddag vol met honderden tweedehands trouwjurken. Vanaf vijfentwintig euro kunnen bezoekers er de jurk van hun dromen vinden, om de mooiste dag van hun leven compleet te maken. De opbrengst gaat naar een goed doel.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

"Ik heb mijn eigen trouwjurk van duizenden euro's al dertig jaar in de kast hangen, heel erg zonde", zegt een moeder. Ze zoekt samen met haar dochter tussen de honderden trouwjurken naar de perfecte jurk voor de bruiloft van haar dochter. Als dochter de ultieme jurk heeft gevonden, oefent ze al even op de statige trappen van het Tilburgse paleis.

"Het is een snoepwinkel", zegt een andere aanstaande bruid enthousiast. "En niet te duur", vult haar moeder aan. "Want ik moet betalen. We hebben beloofd: als ze gaat trouwen, krijgt ze van ons een jurk", zegt moeder lachend.

"We geven er ook garantie bij op echte liefde."

De uitverkoop van de tweedehands trouwjurken is onderdeel van het Tweedehands Festival. Het hele weekend staat Tilburg in het teken van tweedehands, de kringloopwinkel en hergebruik. Dit is de eerste editie van een jaarlijks terugkerend evenement.

"We laten zien dat tweedehands winkelen en hergebruik niet alleen duurzaam of goedkoop is, maar ook leuk en verrassend", legt Evelyne Klerx uit. Ze is oprichter van Uit Liefde, een winkel waar bruiden terechtkunnen voor tweedehands jurken.

"Bruiden komen soms met tranen in hun ogen hun trouwjurk bij ons afgeven. De jurken hier zijn allemaal pre-loved, dus we geven er ook garantie bij op echte liefde", zegt Evelyne lachend. "In een bruidsmodezaak ben je vaak minimaal duizend euro kwijt voor een jurk. Hier zijn ze vandaag maximaal honderdvijftig euro. Dat levert alleen maar blije gezichten op."

"Zo hebben we extra geld over voor het trouwfeest."

In het paleis hebben twee vriendinnen ondertussen de grootste lol bij het passen van verschillende jurken. "Ik heb heel veel zin om te trouwen, ik ben alleen nog niet gevraagd. Aan de jurk zal het niet liggen", zegt een van de vriendinnen stralend voor de spiegel.

Ook moeder en dochter, die binnenkort gaan feesten, hebben hun slag geslagen in de uitverkoop. Ze gaan er met twee jurken vandoor. "Zo hebben we extra geld over voor het trouwfeest. Het idee is ook om op de dansvloer één van de jurken af te knippen, zodat ik de rest van de avond lekker kan dansen", zegt de nu al stralende bruid.

Twee vriendinnen hebben grootste lol in hun tweedehands trouwjurken (foto: Jan Peels)
Twee vriendinnen hebben grootste lol in hun tweedehands trouwjurken (foto: Jan Peels)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!