Bedrijf wil dat juist ouderen solliciteren: 'Stralen vertrouwen uit'

28 maart 2023 om 12:30 • Aangepast 5 april 2023 om 02:02
nl
Voor 50-plussers valt het niet altijd mee om een baan te vinden. Zelfs al heb je de juiste papieren, dan blijkt de leeftijd toch een hindernis te zijn. Al zullen werkgevers het nooit hardop zeggen. Het Tilburgse Energiebox, dat mensen helpt om energie te besparen, is daarop een uitzondering en heeft juist graag oudere werknemers in dienst.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Gabri van Dijk is 61 en werkt al een paar jaar als energiecoach. Hij solliciteerde toen hij 59 was en werd meteen aangenomen. Gabri gaat bij mensen op bezoek om ze advies te geven hoe ze zuiniger kunnen zijn met energie. Zeker in deze tijd, met torenhoge prijzen, is dat geen overbodige luxe.

Sil de Graaf is teamleider bij Energiebox en is enthousiast over oudere werknemers: "Ze hebben meer levenservaring en stralen vertrouwen uit als ze op bezoek gaan bij de mensen", zegt hij. Daarom neemt Energiebox juist graag mensen in dienst die wat ouder zijn. En De Graaf is bijzonder tevreden over de werknemers op leeftijd.

"De dochters vroegen zich af of ik geen geschikte man voor hun moeder zou zijn."

Maandag bezocht Gabri van Dijk Arelys Eduardo, die in een appartement in het centrum van Tilburg woont. Enthousiast laat hij een doos zien vol met spullen die helpen om zuiniger om te gaan met gas en licht. Zo heeft hij uiteraard een spaarlamp bij zich en een zandlopertje voor in de douche dat aangeeft dat je maximaal vijf minuten moet douchen.

Van Dijk vindt het werk superleuk. Hij komt bij alle soorten mensen over de vloer. "Een vrouw die haar huis vol met gitaren heeft staan. Een man die gek is van miniatuurtreintjes. En laatst kwam ik bij een Eritrees gezin. De dochters vroegen zich af of ik geen geschikte man voor hun moeder zou zijn. Maar tot een romance kwam het niet", zegt hij lachend.

"Vaak reageren bedrijven nog niet eens als je solliciteert."

Hij had al vaak tevergeefs gesolliciteerd voordat hij deze baan kreeg: "Vaak reageren bedrijven niet eens. Als je belt, zeggen ze 'sorry' en hoor je vervolgens weer niets. En het zijn ook niet altijd de leukste baantjes waar je op kan solliciteren."

Enthousiast gaat hij met energiebesparende folie aan de slag bij de verwarming in het Tilburgse appartement. Ook de koelkast wordt geïnspecteerd, want als die te hoog staat, kost dat flink wat extra stroom.

De bewoonster is blij met de adviezen. "Ik heb geen al te hoge energierekening, maar zo krijg je toch meer inzicht in wat je verbruikt." En dat lijkt inderdaad wel goed te zitten, want het zandlopertje hangt al in de douche. Al is kort douchen wel een dingetje als je lang haar hebt, zegt ze.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!