Moord op Tamara Plehn nog niet opgelost: '10 lange jaren zijn voorbij'

28 maart om 13:00 • Aangepast 5 april om 02:01
nl
Het is deze dinsdag precies tien jaar geleden dat de 30-jarige Tamara Plehn werd doodgeschoten in de portiek van haar appartementencomplex in Berghem. De dader is nooit gepakt en het onderzoek naar de moord ligt stil.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

“Het is alsof het gisteren was. Al tien jaar leeft de familie met dit verlies”, vertelt Annette aan Omroep Brabant. Ze is de oudste zus van Tamara.

In de ochtend van 28 maart 2013 bracht Tamara haar 5-jarige dochter naar school. Kort daarna werd ze doodgeschoten bij haar appartement aan Het Reut in Berghem. In een uitzending van Opsporing Verzocht vertelde een politiewoordvoerder daar over: “Ze had geen schijn van kans. Het was een doelbewuste actie. Tamara heeft waarschijnlijk haar moordenaar recht in de ogen gekeken.”

Volkswagen Polo
Een buurtbewoonster liet op dat moment haar hondje uit op een trapveldje in de wijk. Haar viel een grijze Volkswagen Polo op, die geparkeerd stond op de Spaanderstraat. In die auto zat een man met een petje achter het stuur. Diezelfde buurtbewoonster kwam nadat de fatale schoten waren afgevuurd, een andere man tegen die in de richting van de Volkswagen Polo liep. De vermoedelijke dader, zo liet de politie later weten.

Een team van vijftien rechercheurs werkte aan de zaak. Een week na de moord deed de politie een uitgebreid passantenonderzoek. Zo’n 2000 voorbijgangers die in de buurt van Het Reut waren, werden door agenten gevraagd of hen iets was opgevallen. De moordzaak kreeg aandacht in Bureau Brabant en Opsporing Verzocht en het Openbaar Ministerie loofde een beloning van 15.000 euro uit voor de gouden tip.

Dit briefje gebruikte de politie bij het passantenonderzoek.
Dit briefje gebruikte de politie bij het passantenonderzoek.

De broer van Tamara deed in de uitzending van Opsporing Verzocht, vijf maanden na de moord, zijn verhaal. Over de 5-jarige dochter zei hij toen: “Ze mist haar moeder heel erg. We hopen dat ze dit in de rest van haar leven een plek kan geven.”

Verdachten weer vrij
De politie hield in 2014 vier verdachten aan. Zij werden allemaal weer vrijgelaten omdat er te weinig bewijs was dat ze met de dood van Tamara te maken hadden. Bronnen in de omgeving van Tamara dachten dat haar ex, de vader van haar dochter, wat met haar dood had te maken.

Volgens zijn advocaat, Arthur van der Biezen, werkte Plehn samen met de politie. Ze wilde voorkomen dat haar ex contact met hun kind zou hebben. In ruil daarvoor speelde ze informatie door aan politie over haar ex, die actief was in de wietteelt. Hij werd op basis van die informatie aangehouden en veroordeeld tot 14 maanden cel. Het gerechtshof oordeelde jaren later dat politie en het Openbaar Ministerie deze afspraak met Tamara niet volgens de regels hadden gemaakt. Het vonnis werd nietig verklaard. De ex van Tamara gold niet als verdachte in de moordzaak omdat hij een alibi had.

Nu, tien jaar na de moord, is de zaak nog steeds niet opgelost. Tot verdriet van zus Annette. “Dag en nacht kijk ik naar haar laatste filmpje. Haar lach, haar stem. Zo optimistisch en positief. Wij hebben onze zus niet meer, het is moeilijk om deze gevoelens in woorden te beschrijven”, vertelt ze.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat weten dat de beloning van 15.000 euro nog steeds openstaat. De politie zegt in een reactie: “Het onderzoek naar de dood van Tamara Plehn is stilgelegd. Mocht er aanleiding zijn of mochten er tips binnenkomen, dan kunnen we het onderzoek uiteraard weer opstarten.”

Het item in Opsporing Verzocht van negen jaar geleden:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!