Max Verstappen kijken met topcriminelen: het dagelijks leven in de EBI

29 maart om 18:00 • Aangepast 7 april om 02:01
nl
In de EBI in Vught zitten de zwaarste criminelen van Nederland. Het lijkt een nare plek, maar toch vindt oud-directeur Yola Wanders het belangrijk dat personeel een band krijgt met de mensen die er vastzitten. “Contact is belangrijk, anders verliezen de medewerkers grip op alles wat er binnen gebeurt.”
Profielfoto van Valerie van den Broek
Geschreven door

HOE..? onderzocht hoe hun leven in de EBI er uitziet. Dat zie je in de video.

Wachten op privacy instellingen...

Wanders had vaak contact met gedetineerden. Niet omdat dat moest, maar ook omdat ze dat wilde. “Iets van een relatie opbouwen is toch een van de belangrijkste onderdelen in de gevangenis”, zegt ze.

Tijdens de dagelijkse activiteiten is het niet raar als personeel een praatje komt maken met de gevangenen. “Als een gedetineerde in de huiskamer naar een wedstrijd van Max Verstappen kijkt, dan kunnen er wel een paar medewerkers bij gaan zitten”, zegt Wanders. “Als er gesport wordt, kunnen medewerkers meedoen.”

De gevangenen kunnen niet zomaar in contact komen met andere gedetineerden. Na een tijdje wordt er wel gekeken of ze in een groepje geplaatst kunnen worden voor hun dagbesteding. Tijdens een overleg wordt bekeken of ze niet voor dezelfde zaak vastzitten.

Topcriminelen Ridouan Taghi en Willem Holleeder zitten vast in de EBI, maar zij zijn niet de enigen. Enkele andere 'grote namen':

  • Saïd R. wordt ervan verdacht dat hij, samen met Taghi, het brein was achter verschillende liquidaties. In 2020 werd hij opgepakt in Colombia. In december 2021 landde hij op Schiphol en werd hij in de EBI geplaatst.
  • Tony van H. ontsnapte in 2020 met veel geweld uit de Kijvelanden-kliniek in Poortugaal in Zuid-Holland. Hij gijzelde onder meer een medewerker met een mes en een vuurwapen. Hij vluchtte in een taxi en werd opgepakt na een vuurgevecht.
  • Rico 'de Chileen' leidde een criminele organisatie die moorden pleegde. Hij zou geheime berichten uitwisselen met Taghi over liquidaties.
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.