Ontwerper Piet Hein Eek staat nu in de keuken: 'Het is allemaal hetzelfde'

29 maart om 14:27 • Aangepast 7 april om 02:01
nl
Alles wat de Eindhovense ontwerper Piet Hein Eek aanraakt, verandert in goud. Dat was al zo toen hij afstudeerde met zijn beroemde kast van sloophout. Het werd een hit waarvoor mensen veel geld wilden neertellen. Maar ook bij Eek is het niet alleen goud wat er blinkt. Dat bleek een paar weken geleden toen hij het faillissement moest aanvragen voor zijn restaurant. In het televisieprogramma ‘KRAAK vraagt door’ vertelt Piet Hein Eek woensdag hoe hij dat faillissement heeft beleefd en hoe hij uiteindelijk zelf in de keuken terechtkwam.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Eek heeft al zijn hele leven chaos om zich heen nodig. Juist dat geeft hem zuurstof om nieuwe dingen te verzinnen, vertelt hij. En dat is precies wat er met het faillissement van zijn restaurant gebeurde: chaos die nieuwe dingen mogelijk maakt.

"Ik heb er niet van wakker gelegen."

"Het waren moeilijke weken. Nee, ik heb er niet van wakker gelegen." Hij geeft toe dat het restaurant zijn hele bedrijf, gevestigd in een gigantische oude Philipsfabriek op Strijp R, in gevaar had kunnen brengen. Zijn horeca-poot maakte verlies en hij kon dat niet laten duren.

Helemaal stoppen zou kapitaalvernietiging zijn, zo zag ook de curator. En daarom kreeg Eek toestemming om zelf met vrienden en familie te gaan koken. En ook al is nog niet duidelijk hoe het nu op termijn verder moet, hij heeft op zijn heel eigen manier uit de brokstukken iets nieuws gemaakt.

"Toen ik nog voetbalde, maakte ik ook altijd chaos op het veld.”

Heeft koken iets gemeen met meubels ontwerpen? Zijn antwoord: “Soms heb ik het idee dat alles hetzelfde is. Ik denk als ik zou gaan zingen – niet dat ik dat kan – dat ik dan ook op mijn manier zou zingen. En toen ik nog voetbalde maakte ik ook altijd chaos op het veld.”

Zijn inzet in de keuken zorgt niet voor minder inspiratie aan de tekentafel. "Ik denk dat ik nog nooit zoveel getekend heb," vertelt hij.

Zijn bedrijf op Strijp R ziet hij als zijn levenswerk. En daar is hij zielsgelukkig mee. “Zolang ik hier elke ochtend gelukkig over de drempel stap en als het even kan nog iets gelukkiger naar huis ga.” Tot nu toe lukt dat nog elke dag, ook na weer een lange avond achter het fornuis.

‘KRAAK vraagt door’, wordt elke woensdagavond uitgezonden om 17.15, en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone