Veroorzaker crash waarbij Helmonder omkwam reed met 176 kilometer per uur

31 maart om 10:54 • Aangepast 13 april om 02:04
nl
De automobilist die eind december een man (36) uit Helmond, een vrouw (35) uit Spijkenisse en hun 7-jarige dochter doodreed in Rotterdam reed vlak voor het fatale moment met een snelheid van vermoedelijk 176 kilometer per uur. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekend tijdens een inleidende zitting bij de rechtbank in Rotterdam.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Het OM ging er eerder al vanuit dat de 29-jarige automobilist uit Den Haag een snelheid had die hoger lag dan 133 kilometer per uur. Deze schatting werd gemaakt op basis van gegevens van verkeerslussen in de weg. Omdat de auto door de aanrijding snelheid zal hebben verloren, is nu ook gekeken naar een verkeerskastje op zeshonderd meter voor de plaats van het ongeluk. Volgens het OM werd daar een snelheid van 176 km per uur geregistreerd. Daar geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur.

Door rood
Eerder was al duidelijk geworden dat de 29-jarige verdachte door rood was gereden en dat hij te veel alcohol in zijn bloed had op het moment van de crash: drie keer de toegestane waarde.

De verdachte raakte bij de aanrijding zwaargewond. Hij ligt nog in het ziekenhuis, weet RTV Rijnmond. Hij was dan ook niet bij de zitting van donderdag aanwezig. "Mijn cliënt is vijf keer geopereerd", liet de advocaat van de Hagenaar weten. "Hij kan zich niets van het ongeluk herinneren maar vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd. Hij vraagt steeds hoe het met de nabestaanden gaat."

Doodslag
Het OM legt de verdachte voorlopig doodslag ten laste, bleek donderdag. Zijn advocaat meent dat van opzet geen sprake kan zijn. "Mijn cliënt is zelf bijna om het leven gekomen. Hij is niet suïcidaal, heeft geen mentale problemen, geen verslaving, zijn leven was op orde met een goede baan. Ook in die zin is dit een bijzondere zaak."

De verkeerspolitie houdt in de nacht van 13 op 14 mei een reconstructie op de plaats van het ongeluk. Op 20 juni is een volgende zitting gepland bij de rechtbank, maar ook dan zal de zaak nog niet inhoudelijk worden behandeld.

LEES OOK:

Tienduizenden euro's opgehaald voor uitvaart gezin dat omkwam bij ongeluk

Man die Helmonder doodreed verdacht van rijden onder invloed

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone