'Boete voor chroom-6 niet naar de staatskas maar naar slachtoffers'

31 maart 2023 om 18:26 • Aangepast 13 april 2023 om 02:03
nl
De boete die de gemeente Tilburg en NedTrain moeten betalen omdat ze werklozen onbeschermd lieten werken met Chroom-6, moet niet naar de staatskas maar naar de slachtoffers. Dat vindt letselschade advocaat Rob Bedaux. Tilburg liet tussen 2004 en 2012 achthonderd werklozen verplicht werken in de werkplaats van NedTrain. Sommigen werden er ziek van of overleden.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

"Mensen vertrouwen de overheid niet meer. Als Tilburg en NedTrain hun boete betalen aan de staatskas voelt dat als vestzak-broekzak en dat is niet goed", legt Rob Bedaux uit.

Hij staat een grote groep chroom-6-slachtoffers bij waarvan sommige nog steeds wachten op een schadevergoeding. Bedaux heeft in een brief aan het Ministerie van Justitie gevraagd het geld bij de gedupeerden terecht te laten komen.

"Iedereen zou 5000 euro moeten krijgen."

'Een onafhankelijk commissie concludeerde in 2019 al dat de gemeente Tilburg en NedTrain verantwoordelijk zijn voor het leed van honderden werklozen. Een deel van hen liep hierdoor ernstige gezondheidsschade op.

De gemeente Tilburg bood excuses aan en de gemeenteraad besloot slachtoffers 7000 euro schadevergoeding te betalen. Nu wil hij ook het boetebedrag van 500.000 euro verdelen. "Iedereen zou 5000 euro moeten krijgen", zegt de advocaat.

Fons Tannenbaum is een van de achthonderd gedupeerden. Hij kreeg na het werk met chroom-6 hartklachten, kapotte longen en trauma's. "Het is raar dat het geld naar de Staat gaat terwijl wij de slachtoffers zijn, die daar onder dwang gewerkt hebben", zegt hij.

"Slachtoffers willen deze bladzijde omslaan en verder met hun leven."

Hoewel hij eerder een schadevergoeding kreeg, vindt hij 5000 euro daarbovenop niet genoeg. "Er zijn mensen ziek geworden en overleden. Dat kun je niet uitdrukken in geld. Het duurt allemaal veel te lang. Slachtoffers willen deze bladzijde omslaan en verder met hun leven", zegt Fons.

Ook de gemeente Tilburg heeft het Ministerie van Justitie brief gestuurd. De gemeente wil dat het geld naar een nog te bepalen groep Tilburgers gaat, of naar een fonds als Slachtofferhulp.

"Het geld kan worden gebruikt voor nader onderzoek naar de gevolgen voor de mensen die met chroom-6 hebben gewerkt. Of een lokaal fonds voor gedupeerden", schrijft de gemeente Tilburg.

Chroom-6 gedupeerde Fons Tannenbaum (foto: Jan Peels)
Chroom-6 gedupeerde Fons Tannenbaum (foto: Jan Peels)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!