Koperdieven stelen zelfgemaakt grafmonument: 'Die is onvervangbaar'

1 april 2023 om 22:45 • Aangepast 13 april 2023 om 02:03
nl
Dieven hebben een koperen monument gestolen, dat bij het graf van de ouders van Pascal van de Rakt in Baarle-Nassau lag. Een dierbare en onvervangbare plaat, want na de dood van zijn moeder had zijn vader het gedenkteken zelf ontworpen en gemaakt. "Mijn oudste broer en zus zijn er emotioneel onder", zegt Pascal.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

De diefstal gebeurde een week geleden, midden in de nacht. De volgende ochtend ontdekte iemand van de kerk het en die ging bij Pascal thuis langs. "Ik wist wel dat er soms koper werd gestolen, maar had er nooit bij stilgestaan dat ze die afdekplaat mee zouden nemen”, zegt Pascal. “Ik ga er zelf redelijk nuchter mee om. Maar mijn oudste broer en zus zijn er emotioneel onder. Zij gingen wat vaker bij het graf op bezoek."

De vader van Pascal ontwierp en maakte de grote koperen plaat zelf, nadat zijn vrouw in 1995 stierf. Het monument dekte het graf af. Toen pa Van de Rakt in 2007 overleed, is hij in het graf bijgezet.

“Er staat geen inscriptie op of tekening in, dus ik vrees dat we die plaat nooit meer gaan terugzien", zegt Pascal. "Als dieven ‘m een beetje verbuigen, lijkt het net een normale koperen plaat." Wat de dieven wel bij het graf achterlieten, was een kleiner bordje met de namen en overlijdensdata van de ouders van Pascal. "Waarschijnlijk omdat ze die niet kunnen verkopen."

"De originele plaat is natuurlijk onvervangbaar.”

Er komt zo snel mogelijk een nieuwe afdekplaat, stelt Pascal. Niet meer van koper, want dan zou ook die kunnen worden gestolen.

"We laten hem van cortenstaal maken. Qua kleur lijkt dat op verroest ijzer. Het is goedkoper materiaal, dus hopelijk neemt niemand dat mee. Misschien wil het bisdom via de verzekering de kosten dekken, dat hoor ik nog.”

Pascal heeft digitaal aangifte gedaan. Komende week volgt een gesprek op het politiebureau. “We hebben alles bij het graf opgeruimd en aangeharkt. Mijn zus heeft er wat plantjes gezet en een cirkel gemaakt. Ze is wat spiritueler. Alles wordt zo snel mogelijk weer helemaal opgeknapt, maar de originele plaat is natuurlijk onvervangbaar.”

LEES OOK: Grafschennis: het is strafbaar maar daders worden niet altijd gepakt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!