Video

Gans verjaagt visarend uit zijn nest en legt direct een ei: 'Hoge nood'

4 april 2023 om 15:00 • Aangepast 13 april 2023 om 02:05
nl
Een gans met hoge nood zorgde dinsdagochtend voor een waar natuurspektakel in de Biesbosch. De vogel verjoeg een visarend uit zijn nest door een ei te leggen en niet meer weg te gaan. Boswachter Harm Blom keek zijn ogen uit, omdat arenden zich normaal gesproken niet zomaar laten wegjagen. Het voorval was live te zien op de wildcamera's van de Vogelbescherming.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

Een boze visarend die met alles wat-ie in zich heeft zijn eigen nest probeert te heroveren. Dit nadat de gans eerder in zijn nest plofte en er gelijk een ei legde. Op de wildcamera's van de Vogelbescherming was het opvallende schouwspel deze ochtend live te volgen.

"Toen de visarend ging jagen, sloeg ze toe."

"De gans zal hoge nood hebben gehad", legt boswachter Harm Blom uit. "Voor ze neerplofte, keek ze al een aantal keer naar het nest. Toen de visarend een paar bomen verder aan het jagen was, sloeg ze toe en legde ze direct een ei."

De broedende gans bedacht zich geen moment en bleef er rustig zitten. "Normaal gesproken zijn visarenden de ganzen wel de baas, maar deze gans was niet van plan om te vertrekken."

"Er is nog geen sprake van liefde."

En dat is geen goed vooruitzicht voor de visarend, die sinds 2016 jaarlijks in de Biesbosch neerstrijkt voor het broedseizoen. "Deze visarend heeft een moeilijk seizoen. Hij is tot nu toe in zijn eentje, omdat zijn vrouwtje van vorige jaren nog niet is teruggekeerd. Een ander vrouwtje heeft hij niet gevonden en dus is er nog geen sprake van liefde."

Het natuurgebied heeft wel twee andere visarend-paren te gast. "Helaas zijn die niet op de wildcamera's te zien. We hopen dat de verjaagde visarend een nieuw plekje vindt", zegt boswachter Blom. Kijkers van de wildcamera's zullen het voorlopig dus met een broedende gans moeten doen.

LEES OOK:

Live meekijken hoe een visarend een ei uitbroedt: 'Nog even geduld'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!