Nieuw bos met dank aan iedereen: het eerste Burgerbos van Brabant

5 april 2023 om 20:00 • Aangepast 14 april 2023 om 02:00
nl
In het buitengebied van Loon op Zand is het eerste Burgerbos van Brabant aangeplant. Bijna vier voetbalvelden met bomen en struiken moeten over vijftig jaar een echt bos zijn. “Ik vind het wel spannend hoe het er hier over tien jaar uitziet”, vertelt Anya van de Ven die met het plan kwam. De kleine jonge boompjes worden nu nog beschermd met plastic kokers.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Anya maakt met een cijferslot het hek naar het nieuwe bos open. “Dit bos is er gekomen dankzij 260 giften van burgers en bedrijven”, begint ze. “Heel veel mensen vinden bos belangrijk voor de frisse lucht. Maar niet iedereen kan een stuk grond kopen en een bos beginnen.”

Met bijdragen van 10 of 100 euro kan het Groen Ontwikkelfonds Brabant burgerbossen aanplanten. “Al die kleine bijdragen maken een bos.”

Anya hoopt niet alleen op meer frisse lucht in Brabant. Ze hoopt ook op dieren die zich makkelijk en zonder hindernissen kunnen verplaatsen. “Met Burgerbossen willen we stukken natuur met elkaar verbinden. We willen een netwerk maken, want deze bossen moeten in heel Brabant komen.”

“Over vijftig jaar is het pas een echt bos.”

Wie denkt dat het bos over een jaar helemaal klaar is, heeft het mis. “Het is een kwestie van lange adem”, begint Anya. “Over vijftig jaar is het pas een echt bos.”

Waarom dan niet meteen grote bomen planten, zodat je meteen een bos hebt? “Dat lijkt een goede oplossing, maar dat is het niet. Als je hier bomen plant die in de kwekerij met veel compost en water grootgebracht zijn, krijg je verwende bomen. Die hebben het hier niet naar hun zin.”

“Daarom hebben we kleine boompjes geplant. Die kunnen zich aanpassen aan de omstandigheden hier. Dan krijg je een mooi bos, maar het duurt alleen even.”

"We moeten kijken waar een stuk bos logisch is.”

Volgens Anya is het Burgerbos over tien jaar een puberbos. “Dan zijn de bomen al lekker groot maar nog niet volwassen. De struikjes vormen dan echt al een bos en daar piepen de bomen dan net bovenuit.”

Het eerste Burgerbos is 1,7 hectare groot. Dat moet 5000 keer zoveel worden: 9000 hectare. “Met dit bos zijn we twee jaar bezig geweest. Je moet een stuk grond kopen en donateurs zoeken. Dat kost allemaal veel tijd.”

Niet overal kan een bos aangeplant worden. “Bos is heel waardevolle natuur, maar op sommige plekken is een akker of een weide voor vogels beter. We moeten dus echt kijken waar een stuk bos logisch is.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!