Papa Cor kan weer naar NAC omdat Wendy hem een nier doneerde

10 april 2023 om 10:00 • Aangepast 18 april 2023 om 02:03
nl
Het leven zag er een jaar geleden somber uit voor Cor Dufour uit Breda. De 42-jarige vader van Wim en Christina was als suikerpatiënt al tijden op zoek naar een geschikte donornier, maar kon niemand vinden. Tot zijn voetbalvrienden uit wanhoop een spandoek met een oproep ophingen bij voetbalclub NAC. Het balletje ging rollen en Wendy Pruijsten stond een nier af aan Cor. Inmiddels lacht het leven hem weer toe: "Papa kan weer naar NAC!"
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Nog elke dag moet Cor een handjevol pillen achterover slaan en naar zuurstoftherapie. Maar hij heeft weer energie, een kleurtje op zijn gezicht en vertrouwen in de toekomst. Allemaal dankzij Wendy die vorig jaar op 10 november een nier aan hem afstond. Cor en Wendy zijn op een bepaalde manier voor altijd aan elkaar verbonden.

"Het schept een bijzondere band als je zoiets samen doet", zegt Wendy Pruijsten over de transplantatie. "Ik ben een heel druk mens en volgens Rosita, de vrouw van Cor, is hij dat nu ook. Dat vond ik zo mooi om te horen."

"Ik krijg niet uitgelegd hoe dankbaar ik Wendy voor de nier ben."

Maar het mooiste is natuurlijk dat Cor weer een leven heeft en een toekomst met zijn gezin. Voor de operatie leek dat ondenkbaar. "Mijn gezondheid was heel erg slecht", vertelt Cor Dufour. "Ik moest drie keer per week vier uur dialyseren, want anders was het gebeurd met mij. Wendy is echt een geschenk uit de hemel."

De twee kenden elkaar oppervlakkig van hondenshows, maar Wendy kwam pas in actie na een artikel op de website van Omroep Brabant. Daarin las ze dat vrienden via een spandoek bij NAC een oproep deden voor een donornier.

"Maar omdat het ziekenhuis zei dat ze veel aanmeldingen hadden gehad, liet ik het maar zitten", zegt ze. Maar niet veel later verscheen er toch een emotioneel bericht op Facebook van dochter Christina dat het niet gelukt was. "Dat raakte me diep in mijn hart en ik nam weer contact op."

"Na drie dagen zag Cor mij al lopen omdat ik zin had in een broodje filet american."

Cor en zijn vrouw Rosita waren daar wat sceptisch over. "Iedereen die zich eerder had gemeld, was ook weer afgevallen. Van sommigen hebben we nooit meer iets gehoord. Ik geloofde het pas toen we samen op weg waren naar het ziekenhuis", vertelt Dufour.

Wendy bleek een doorzetter en na veel onderzoeken stonden alle seinen op groen. "Op de dag van de operatie was ik wat minder stoer, maar ik wilde Cor niet laten vallen. Je moet elkaar helpen waar het kan. En uiteindelijk viel het mee. Na drie dagen zag Cor mij al voorbij lopen omdat ik zin had in een broodje filet american, haha."

Na de operatie begint Cor januari met goede moed een bazaar aan de Haagweg in Breda. Niet voor lang, want de winkel is afgelopen vrijdag door burgemeester Depla voor een jaar gesloten. Door activiteiten van de vorige huurder, die spullen had voor een grootschalige wietkwekerij, is het gebrandmerkt als drugspand.

"En dat is niet eerlijk", zegt Cor, "want Ik heb niets met de vorige eigenaar of zijn spullen te maken. Mijn vrouw heeft nog een brief geschreven aan de gemeente, maar het heeft niet geholpen. Ik heb veel schade en moet een nieuw pand zoeken."

De blijdschap na de succesvolle transplantatie is even verdwenen, maar Cor weet ook dat gezondheid het allerbelangrijkste is. "Ik krijg niet uitgelegd hoe dankbaar ik Wendy ben", zo besluit hij. "Ik ben er weer voor mijn gezin en papa kan weer naar NAC."

Voetbalfans zetten zich in voor een nieuwe nier voor Cor.
Voetbalfans zetten zich in voor een nieuwe nier voor Cor.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!