Ree doodgebeten door loslopende honden, kalf dood door stress

11 april 2023 om 12:34 • Aangepast 22 april 2023 om 02:00
nl
In de buurt van Dorst is een ree doodgebeten door loslopende honden. Naast het doodgebeten dier lag een dood kalf.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

“De ree is opgejaagd en aangevreten door honden. Door de stress is het kalf waarschijnlijk eerder geboren”, vertelt boa Aris van Sprundel. “Moeder en jong hebben het niet overleefd. Om moedeloos van te worden.”

"Een loslopende hond verstoort de natuur."

Van Sprundel heeft dit jaar al tientallen keren een proces-verbaal uitgeschreven. “Veel mensen beseffen niet wat hun gedrag betekent voor de natuur en waarom de regels in de natuur er eigenlijk zijn. ‘Mijn hond doet zoiets niet’ is wat bezoekers vaak zeggen. Maar een loslopende hond verstoort de natuur.”

Het gevolg is dat vogelsoorten die op de grond broeden worden verjaagd en hun kuikens niet overleven, jonge reekalfjes worden verstoten, hazen raken in de stress of dassen worden verstoord bij hun burcht waardoor ze hun hol niet meer uit durven.

"Mensen denken dat hun hond niets doet."

“Ik durf te stellen dat wanneer een ree overdag de weg oversteekt en wordt aangereden, de oorzaak in de meeste gevallen verstoring is geweest”, zegt Van Sprundel. “Mensen denken dan dat hun hond niks doet. Maar 500 meter verder schrikt een ree zó dat het in blinde paniek wegrent. De weg op, onder een auto.”

“Ik zie het zo vaak gebeuren”, gaat hij verder. “Daarom ben ik het stadium van waarschuwen wel voorbij. Hond niet aangelijnd, dan krijg je van mij een boete.”

De doodgebeten ree en haar kalf.
De doodgebeten ree en haar kalf.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.