Als dit bureau kon praten ging het over carnaval en de jaren na de oorlog

15 april 2023 om 18:00 • Aangepast 25 april 2023 om 02:01
nl
“Als dit bureau kon praten dan zou het heel wat te vertellen hebben.” Het kantoormeubel van oud-burgemeester en voormalig minister Herman Witte heeft voor restaurator Ferd Quik een bijzondere betekenis. “Het vertelt het verhaal over Bergen op Zoom, Eindhoven en Nederland.”
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Sinds zaterdag staan het bureau en de bijbehorende kasten in de burgemeesterskamer van het stadhuis in Bergen op Zoom. De plek waar Herman Witte tussen 1945 en 1952 burgemeester was. Bij zijn afscheid kreeg hij de meubels cadeau. Als minister en burgemeester van Eindhoven nam hij het bureau steeds mee.

"Er was een bijzondere band was tussen mijn vader en de stad."

In 1973 overleed Herman Witte. Zijn jongste zoon Paul: “Toen mijn moeder in 2019 ging verhuizen, vond ik allerlei foto’s en krantenknipsels in het bureau. Daaruit bleek onder meer een enorme dankbaarheid van de mensen in Bergen op Zoom bij het afscheid van pa. Er was een bijzondere band was tussen hem en de stad."

Herman Witte was lid van de KVP, een van de voorlopers van het CDA. De politicus was geliefd in Bergen op Zoom vanwege zijn voortvarende aanpak van de woningnood. Ook wist hij in 1946 de bisschop, de deken en de pastoors over te halen om hun weerstand tegen het carnaval opzij te zetten. Bergen op Zoom was daarmee een van de eerste plaatsen waar het volksfeest na de oorlog in ere hersteld werd.

In 1952 werd Herman Witte minister van Wederopbouw en Volkshuisvesting in het Kabinet Drees. Tussen 1959 en 1973 was hij burgemeester van Eindhoven.

"Hij weigerde jarenlang de sleutel te overhandigen aan de carnavalsprins."

Zoon Paul: “Hij hield van de creativiteit van de mensen tijdens carnaval om vanuit schaarste nog iets te maken. Het ging zelfs zo ver dat hij jarenlang als burgemeester van Eindhoven weigerde om de sleutel te overhandigen aan de prins. Hij vond de kwaliteit van het carnaval hier te matig. Later is dat nog wel goed gekomen."

Gedurende zijn hele bestuurlijke loopbaan werkte Herman Witte aan dat ene bureau. “Je kon precies zien waar de familiefoto’s en de plantjes hadden gestaan. Echt geweldig”, zegt Ferd Quik. Dankzij de opknapbeurt van hem en vrijwilligers van de Stichting Decorbouw Groot Arsenaal zijn de meubels weer als nieuw.

"Het is mooi dat het bureau nu terug is bij de rechtmatige eigenaar.”

Paul Witte: “Toen ik burgemeester Frank Petter vroeg of hij interesse had in het bureau, zei die volmondig ja. Deze spullen zijn zo verbonden met Bergen op Zoom. Daarom is het mooi dat het bureau nu terug is bij de rechtmatige eigenaar.”

Ferd Quik: “Dit bureau is geschonken aan de man die veel betekende voor Bergen op Zoom, Eindhoven en Nederland. Ik hoop dat de opvolger van Petter er nog eens aan gaat zitten en zich laat inspireren door de man aan wie wij veel te danken hebben.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!