Video

Na verwoestende brand maken vrienden weiland van boer Joris schoon

15 april 2023 om 19:30 • Aangepast 26 april 2023 om 02:01
nl
Hij zat in zak en as, melkveehouder Joris Buijs uit Etten-Leur. Maandag was er een grote brand bij transportbedrijf Axell Logistics. Op het dak van dat bedrijf lagen 5000 zonnepanelen. En die dwarrelden tijdens de brand in kleine deeltjes in zijn weilanden neer. Zijn 250 koeien kunnen daardoor niet naar buiten. Zaterdag kwamen vrienden, familie en buren helpen om de weilanden weer schoon te maken.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

"Armen uit elkaar en lopen maar." Zo'n dertig vrijwilligers kammen keurig op een rij de weilanden van boer Joris uit. "Ja, dat gaat met militaire precisie," lacht hij. "Alleen dan weet je zeker dat je alle stukjes weiland hebt doorzocht."

De zoekactie is nodig omdat bij de grote brand bij Axell Logistics stukjes plastic, isolatiemateriaal en deeltjes van zonnepanelen in de weilanden terecht zijn gekomen.

"Het is zoeken naar een speld in een hooiberg."

Vrienden, buren en vooral familieleden stonden zaterdag al vroeg klaar, met laarzen aan en een emmer in de hand. Ben, een oom van Joris, laat zien wat er al in zijn emmer zit. "Vooral roetdeeltjes en stukjes van zonnepanelen. Het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Maar we blijven zoeken tot we overal geweest zijn."

Soms worden er grote stukken van zonnepanelen gevonden (foto: Imke van de Laar).
Soms worden er grote stukken van zonnepanelen gevonden (foto: Imke van de Laar).

Ook neef Jeroen speurt enthousiast mee. "Het is zoeken, zoeken, zoeken. Maar dat is wel moeilijk omdat het gras al hoog staat. Ik kijk vooral of ik glas of stukjes van de zonnepanelen zie liggen. Want die moeten we er echt uithalen. Die stukjes zijn vlijmscherp, het is gevaarlijk als een koe die binnenkrijgt. Maar ik denk niet dat we het weiland helemaal schoon krijgen."

Dan komt oom Ben weer aanlopen, met een vlijmscherp stuk zonnepaneel zo groot als zijn hand. "Kijk, dit vinden we hier nu nog. Als een koe dit binnenkrijgt komt het niet meer goed."

"Ik heb goede hoop dat de koeien volgende week weer lekker naar buiten kunnen."

Boer Joris is zichtbaar blij met alle hulp. "Alleen zouden we deze klus nooit kunnen klaren. Vele handen maken licht werk."

Er zijn veel meer mensen komen opdagen dan hij had verwacht. "Ik had een berichtje rondgestuurd met de vraag wie wilde komen helpen. Ik had gerekend op een man of tien. Maar er zijn wel dertig mensen gekomen. Hartverwarmend."

Joris heeft dan ook goede hoop dat zijn weilanden na de zoektocht weer een heel stuk schoner zijn. "Ik denk dat we straks een emmer of vijf vol zullen hebben. Misschien als we zo nog een dagje lopen, dat we het grootste deel van de troep eraf kunnen rapen. Ik hoop dat de rest vergruist of wegwaait. Misschien kunnen mijn koeien eind deze week dan lekker naar buiten."

De enorme ravage na de grote brand bij Axell Logistics gezien vanuit de lucht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!