'Dreigende melding' is reden voor sluiting Eckartcollege Eindhoven

17 april 2023 om 10:03 • Aangepast 26 april 2023 om 02:00
nl
Het Eckartcollege in Eindhoven is maandag dicht nadat er zondag bij de politie een dreigende melding was binnengekomen. De politie wil niet zeggen wat de inhoud is van deze melding via Meld Misdaad Anoniem, maar vond deze ‘dermatige ernstig’ dat de school werd geïnformeerd.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

De schoolleiding heeft vervolgens het besluit genomen om de middelbare school met 1500 leerlingen maandag dicht te houden. In een mail aan de ouders en leerlingen schrijft de schoolleiding dat ze door de politie geïnformeerd is over ‘een mogelijke escalatie tijdens de laatste lesdag van onze examenkandidaten. Het gaat hier om een examenstunt met een risico voor de veiligheid’. De leiding van de school noemde de examenstunt maandagmorgen een ‘slechte grap’.

Zowel de politie als de school willen niet zeggen wat de dreiging is. De politie kan alleen vertellen dat de anonieme melding een iets andere inhoud heeft dan de bomdreiging waarover leerlingen in een appgroep spraken.

Maandagochtend meldden leerlingen namelijk dat de school deze maandag dicht is, omdat leerlingen van plan waren om een examenstunt uit te halen met een bom. In een groepsapp van eindexamenleerlingen wordt gegrapt over een C4-bom, die gebruikt wordt door militairen.

C4-bom
Volgens een anonieme leerling werd er in de groepsapp van eindexamenleerlingen van het Eckartcollege eerst gesproken over partypoppers en dat soort dingen. Daarna zette iemand er een plaatje in van C4-bom met een timer op 5 minuten, met daaronder de tekst: ‘Test variant staat al klaar’.

“Vannacht testronde”, schrijft iemand anders. “Maandag showtime”, zegt weer een ander.

In de mail schrijft de schoolleiding: “Veiligheid gaat immers boven alles. De politie is maandagochtend zichtbaar aanwezig. De lessen komen te vervallen, ook die voor de niet-examenklassen. Vanaf dinsdag is de school weer open en kunnen we starten met de Brainportweek."

De school en de politie doen samen onderzoek naar de anonieme melding en de uitspraken in de appgroep van de leerlingen. Er is nog niemand aangehouden.

Meestal ludiek
Het Eckartcollege valt met 33 andere middelbare scholen in Brabant onder verantwoordelijkheid van schoolbestuur Ons Middelbaar Onderwijs, kortweg OMO. Bij OMO hebben ze nog nooit eerder meegemaakt dat een school moest worden gesloten vanwege dreiging rond een examenstunt. En ook zijn er op de scholen van OMO nooit eerder examenstunts uit de hand gelopen. Examenstunts zijn volgens een woordvoerder meestal ludieke acties.

Bij OMO hebben ze begrip voor het besluit van de rector van het Eckartcollege om de school te sluiten. “Veiligheid van de leerlingen gaat voor alles”, zegt de OMO-woordvoerder. “Als aan die veiligheid van de leerlingen wordt getwijfeld moet een rector maatregelen nemen.”

In de groepsapp van eindexamenleerlingen wordt gegrapt over een bom:

Het Eckartcollege in Eindhoven lag er deze maandagochtend verlaten bij (foto: Hans Janssen).
Het Eckartcollege in Eindhoven lag er deze maandagochtend verlaten bij (foto: Hans Janssen).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!