Apotheek in een school laat studenten alvast wennen aan het vak

17 april 2023 om 17:15 • Aangepast 26 april 2023 om 02:01
nl
Een servicepunt van een apotheek in een schoolgebouw: het Summa College in Eindhoven heeft die primeur. Uitleg en advies krijgen de patiënten van de apothekersassistenten in opleiding. Die hoopt met het uitgiftepunt meer studenten enthousiast te krijgen voor de opleiding tot apothekersassistent.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Voor het eerst biedt een Nederlandse onderwijsinstelling onderdak aan een servicepunt van een apotheek. De medicijnen worden bij de apotheek op het Trudoplein klaargemaakt en dan met een fietskoerier naar de school gebracht. Daar kunnen ze vervolgens opgehaald worden door de patiënten.

Die patiënten zijn op hun beurt blij met een nieuwe apotheek zo dicht in de buurt. Ideaal, vindt buurtbewoner Michel Frijters. “Ik hoef hier maar naartoe te lopen en ik heb mijn medicatie. Vroeger moest ik daar een stuk verder voor reizen.”

Docenten begeleiden de studenten om te voorkomen dat de studenten iemand de verkeerde medicijnen meegeven of dat de uitleg bij de medicatie niet klopt. “Onze docenten zijn ook gediplomeerde apothekersassistenten,” zegt Hulsen, zelf ook docent apothekersassistent.

"Er is een schrijnend tekort aan apothekersassistenten.”

Het servicepunt moet studenten over de streep trekken om de opleiding te volgen. Of te blijven volgen, want veel studenten haken af. Vaak door de theorielessen die nodig zijn. “Deze opleiding is vrij theoretisch. Het ligt bijna tegen de hbo-grens aan. Studenten kiezen dan een andere opleiding. We proberen zo het vak aantrekkelijker te maken.” Dat is hard nodig volgens de docent. “Er is een schrijnend tekort aan apothekersassistenten.”

De opleiding duurt drie jaar. “We zetten het servicepunt vanaf het eerste jaar in. De studenten kunnen zo op een laagdrempelige manier wennen aan het vak.”

Millicent Fornah zit in het tweede jaar. Een keer per week bemant ze het servicepunt. “Hier leer je heel veel. Mensen die het lastig vinden om achter de balie te staan, kunnen hier nog meer leren. Dan wordt het tijdens de stage makkelijker.”

Het nieuwe servicepunt wordt in mei in gebruik genomen. Het is dan elke werkdag geopend.

Omwonende Michel Frijters haalt bij het servicepunt medicijnen op (foto: Rogier van Son).
Omwonende Michel Frijters haalt bij het servicepunt medicijnen op (foto: Rogier van Son).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!