Nieuwe megavarkensstal in Heukelom komt er voorlopig niet

18 april 2023 om 10:53 • Aangepast 26 april 2023 om 02:01
nl
Er komt voorlopig geen nieuwe megastal in Heukelom. In maart gaf de gemeente Oisterwijk nog toestemming aan varkenshouder Van de Wouw voor een nieuwe stal voor 7500 varkens. De provincie drukt nu op de pauzeknop, omdat er geen nieuwe natuurvergunningen verleend kunnen worden vanwege de stikstofcrisis.
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

Sinds begin vorige maand verstrekt de provincie geen natuurvergunningen meer. Dit omdat onderzoeken lieten zien dat het erg slecht gaat met de Natura2000-gebieden waar de provincie voor verantwoordelijk is.

'Megamorfose'
De Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Nikky Hamerslag zegt opgelucht te zijn dat er voorlopig nog geen extra stallen bijkomen. "Maar het is niet geruststellend dat de uitbreiding alleen maar niet doorgaat door uitspraken van de rechter. Wat de provincie betreft had die stal er al lang gestaan."

De provincie ziet namelijk niet definitief af van de staluitbreiding. Zodra het kan, wordt de vergunningverlening weer opgepakt. Het kan dus zomaar zijn dat de nieuwe megastal er uiteindelijk toch komt.

Wanneer er weer vergunningen verstrekt worden is nog niet bekend. Als er nu vergunningen om stikstof uit te stoten beschikbaar zijn, moeten die eerst ingezet worden om de natuur te herstellen.

Volgens Hamerslag wil de politiek de realiteit niet onder ogen zien. Die realiteit is volgens de Partij voor de Dieren dat 'de 'megamorfose' van de veehouderij te lang veel te ver is gegaan'.

Duurdere uitkoop
De Partij voor de Dieren stelde vragen aan het college over de staluitbreiding. Uit de antwoorden blijkt, dat als Van de Wouw de uitbreiding uiteindelijk voltooit, dit de provincie meer geld zal kosten bij een eventuele uitkoop van het bedrijf. "Hopelijk is dat reden genoeg voor de provincie om de uitbreiding van tafel te vegen", zegt Hamerslag.

Van de Wouw houdt zich overigens aan de wettelijke milieueisen. Al in 2016 kreeg het bedrijf een vergunning om, op een later moment, uit te breiden.

LEES OOK:

Boer mag megastal bouwen naast varkenshouder die vorig jaar werd uitgekocht

Stop op vergunningen nu natuur in Brabant nog verder is verslechterd

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.