Gids over nieuw museum Van Gogh: 'Het ademt van alle kanten Vincent'

18 april 2023 om 19:00 • Aangepast 29 april 2023 om 02:00
nl
Het nieuwe museum over Vincent van Gogh in Nuenen, tegenover het huis waar de wereldberoemde schilder ooit woonde, gaat donderdag open. Gids Hans Keijzer kan haast niet wachten om de liefhebbers weer rond te leiden. Het museum is twee en een half keer zo groot geworden, kostte een lieve duit en wil twee keer zoveel bezoekers gaan trekken.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Het nieuwe museum heet het Van Gogh Village Museum. Want een dagje Van Gogh in Nuenen gaat niet alleen over het museum, maar ook over alles daarbuiten. “Meestal leid ik de mensen buiten rond, in ons openluchtmuseum”, vertelt Hans, die al zo’n vijftien jaar gids is. Hans is een wandelende encyclopedie over de schilder. Samen met hem zijn nog veertig andere gidsen opgeleid.

“Het mooiste is als mensen eerst kennis maken met Van Gogh in het museum en daarna gaan we naar buiten”, zegt Hans. “We zien Nuenen door zijn ogen en staan op plekken waar hij schilderde. We lopen in zijn voetstappen, dan komt Vincent heel erg dichtbij.”

"Het oude museum was wel krap en stond flink vol."

Het oude Vincentre, gevestigd in het monumentale voormalige gemeentehuis van Nuenen was al erg mooi, vindt Hans. “Mensen hadden altijd het gevoel dat ze bij iemand thuis waren in plaats van een museum. Dat is natuurlijk erg mooi, maar het oude museum was wel krap en stond flink vol.”

Ook directeur Simone van der Heiden is blij met de extra ruimte. Een grotere ontvangstruimte en cadeauwinkel. Geen twee, maar tien toiletten. Kosten: tussen de vijf en zes miljoen euro. Er worden tussen de 40.000 en 50.000 bezoekers per jaar verwacht.

Volgens Simone mikt het museum op de echte liefhebber van Van Gogh. Mensen die bewust de reis naar Nuenen willen maken.

“De mensen die hier komen, willen eigenlijk alles zien.” Natuurlijk gaat het museum ook veel bezoekers uit het buitenland trekken. De bus met Japanners en Amerikanen is welkom, maar de verwachting is niet dat het een enorme trekpleister wordt. Nieuwe toevoegingen zijn een ruimte voor exposities en de Aardappeletershut. Waar je op de foto kunt zoals de Aardappeleters.

Museumdirecteur Simone van der Heiden in de Aardappeletershut.
Museumdirecteur Simone van der Heiden in de Aardappeletershut.

Veel sponsoren sprongen bij voor het nieuwe museum. En het museum putte uit allerlei cultuurpotjes. “We hadden al bewezen dat we met iets kleins iets heel moois konden neerzetten”, zegt Simone. Dus de realisatie van het museum ging volgens haar redelijk vlot.

"Het ademt van alle kanten Vincent."

Het nieuwe museum geeft volgens gids Hans Keijzer ‘rust’ bij het bekijken van alles. “Je kan dieper op alle zaken ingaan. Het ademt van alle kanten Vincent. Meer dan vroeger. Je komt Vincent overal tegen. We zijn erin geslaagd Vincent centraal te stellen. En vanuit zijn ogen naar Nuenen te kijken. Mensen kunnen zien hoe het was in zijn tijd.”

Hans is zo trots als een pauw op het nieuwe museum. “Als mensen het hele verhaal van Vincent tot op het bot willen beleven, dan ben je anderhalf tot twee uur kwijt. Met de gids buiten, ben je ook een uur bezig.” Het nieuwe museum heeft Hans wel veel kruim gekost samen met zijn collega’s. “We hebben alle teksten opnieuw onder de loep genomen. We hebben naar de inrichting gekeken. En we hebben mee mogen praten.”

Hans hoopt dat mensen zich realiseren dat de erfenis van Vincent ‘iets prachtigs is’. “En dat mensen 100 procent een inkijk krijgen in Vincent van Gogh.”

Het vernieuwde Van Gogh Village Museum.
Het vernieuwde Van Gogh Village Museum.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.