Efteling eert grondlegger Anton Pieck met expositie en kermis

19 april 2023 om 18:00 • Aangepast 4 mei 2023 om 02:00
nl
Met een tentoonstelling van zijn werk en een nostalgische kermis eert attractiepark De Efteling tekenaar Anton Pieck. Hij is een van de grondleggers van het pretpark. Met zijn tekeningen vol romantiek legde hij de basis voor het sprookjespark. Op zijn geboortedag zijn de tentoonstelling en kermis woensdag geopend. Daarbij waren Piecks kleindochter en achterkleindochter aanwezig.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

"In het jaar waarin flink wordt gebouwd aan de twee grote projecten Danse Macabre en Efteling Grand Hotel, past het om aandacht te schenken aan een van de grondleggers van ons zo belangrijke erfgoed," zegt Sander de Bruijn die hoofdontwerper is bij de Efteling. "In ons 71-jarige bestaan zijn we daar nog steeds trouw aan en de geboortedag van Pieck is voor ons een hele belangrijke datum," merkt de Bruijn op.

De Anton Pieck tentoonstelling
De Anton Pieck tentoonstelling

"De Efteling is een heel sprookjesachtig park, dus als er een kans is om Anton Pieck te vieren, dan doen we dat", aldus de hoofdontwerper. Insteek is volgens hem om De Efteling nog iets beter te maken. "Wij noemen dat het 'oppoetsen van de parel'. De gemiddelde Nederlander kent Pieck van de kalenderplaten of van het sprookjesbos van De Efteling. Maar in de tentoonstelling zien we een verdieping van zijn werk als tekenaar en grafisch kunstenaar."

Werk van Pieck op de tentoonstelling
Werk van Pieck op de tentoonstelling

Eregasten bij de opening van de expositie zijn kleindochter Brigitte Pieck en achterkleindochter Francine Oonk. "Ja, fantastisch dat zijn werk hier in ere wordt gehouden en het leeft nog steeds", zeggen de dames over het eerbetoon. Achterkleindochter Francine vindt dat, om in Efteling termen te spreken, magie en verwondering hier samenkomen.

De Apotheker een van de werken van Pieck
De Apotheker een van de werken van Pieck

"Ik vind het heel goed dat ze meer laten zien dan zijn ontwerpen voor de Efteling. En dat ze laten zien hoe een ongelofelijke harde werker hij was en zo'n talent had. Ik hoop dat veel bezoekers van de Efteling hem op deze manier beter leren kennen", zegt zijn trotse achterkleindochter.

Volgens Francine was Anton Pieck ook een grappige en vrolijke man. "Hij zou ontzettend blij zijn met het poppentheater dat nu weer terugkeert". Ook is Francine blij dat er een tekenwedstrijd voor kinderen tot twaalf jaar komt. "Dat brengt het terug naar de basis. Hij zei niet voor niets 'je bent een hand met een potlood dat een tekening maakt'. Die opmerking komt hier samen op een magische plek". Francine treedt in de voetsporen van haar achter grootvader, want zij tekent zelf ook.

Bezoekers van de Efteling hebben nog wel even de tijd om de expositie van het werk van Pieck te gaan bekijken, want die is twee jaar lang te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!