Video

Het geheim van Moederheil is beste documentaire

20 april 2023 om 19:21 • Aangepast 5 mei 2023 om 02:03
nl
De documentaire Het geheim van Moederheil van Omroep Brabant heeft de Gouden Regiohelden Award van 2022 gewonnen. Dit is de jaarlijkse hoofdprijs voor de beste journalistieke productie van alle regionale publieke omroepen. De productie werd ook bekroond tot beste documentaire van 2022 in de categorie 'De Verhalenverteller'.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Regiohelden is het festival voor regionale journalistiek. Daar worden jaarlijks prijzen uitgereikt voor de beste journalistieke producties van de regionale omroepen. Dit jaar was het festival in Vlissingen.

Het geheim van Moederheil is een documentaire van Tom van den Oetelaar, Agnes van der Straaten en Bert Geeraets, gemaakt in opdracht van Omroep Brabant. De documentaire won twee prijzen. "Geweldig. We zijn er helemaal hoteldebotel van", reageert Van der Straaten na de uitreiking. "We vinden echt dat dit een verhaal is dat verteld had moeten worden, en we zijn blij dat wij dat hebben mogen doen."

Juryvoorzitter Carmen Fernald: "Het is een aangrijpend verhaal over ongehuwde vrouwen die hun kind moesten afstaan. Dit laat een tijdsbeeld zien. Als kijker voel je wat voor impact dit recente verleden nog steeds heeft op de hoofdpersonen uit de film. Hun verhaal wordt op een mooie, integere manier verteld."

"Dit ontroerende verhaal over een doorgangshuis in Breda is fantastisch gemaakt."

Naast de Gouden Regiohelden Award werden in zes categorieën prijzen uitgereikt. Het geheim van Moederheil won ook in de categorie 'De Verhalenverteller', de prijs voor de beste documentaire van 2022. De jury: "Als kijker word je er op een mooie manier in meegenomen. Het onderwerp en de hoofdpersonen zijn goed gekozen. Ze volgen een paar mensen op een weloverwogen manier en zetten verschillende perspectieven naast elkaar."

In Nederland zijn in de vorige eeuw tussen de 15.000 en 25.000 kinderen afgestaan voor adoptie. Meestal door jonge, ongehuwde vrouwen die zwanger waren geworden. Via zogenoemde doorgangshuizen stonden zij, vaak onder zware druk, hun kind af. Moederheil in Breda was zo'n doorgangshuis. De afstand met dwang liet diepe sporen na bij de moeders en kinderen. De documentaire 'Het geheim van Moederheil' legt hun pijn bloot.

De documentaire is aanstaande zondag te zien bij Omroep Brabant, om 11:05 en om 15:30. Je kunt de documentaire ook online bekijken.

LEES OOK: Trauma’s worden blootgelegd in documentaire over gedwongen adoptie

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.